Αγορές

Ρευστό σκηνικό στο χρηματιστήριο


Με θετικό πρόσημο κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο πρώτο ημέωρο των συναλλαγών, καταγράφοντας μικρά κέρδη. Ομως σαφής τάση δεν υπάρχει, οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και η εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην τις επόμενες ώρες. Πηγή αβεβαιότητας παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των Follie, όπου υπάρχει προς το παρόν ύφεση. Αντικείμενο προβληματισμού τα εταιρικά αποτελέσματα α΄τριμήνου - κυρίως των τραπεζών, που οι μετοχές τους δίνουν τον τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά.

Σημαντικό στοιχείο για τη διαμόρφωση κλίματος στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα είναι και οι πληροφορίες για τα τεκταινόμενα της  διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς τη Δευτέρα ανοίγει νέος κύκλος συζητήσεων, με επίμαχο θέμα την υλοποίηση προαπαιτούμενων και τη διαμόρφωση της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι πλέον υψηλό, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Στάση αναμονής τηρούν και πολλά ξένα χαρτοφυλάκια, όπως δείχνει η συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου: Χθες ήταν μόλις 41,7 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα οι συναλλαγές είναι εξαιρετικά υποτονικές  και την πρώτη ώρα της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας μόλις 3,6(!) εκατ. ευρώ.

Από τεχνική άποψη το κρίσιμο στοιχείο είναι η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 820 μονάδες, που μπορεί να αποτελέσουν σημείο στήριξης για μία νέα ανοδική κίνηση. Σε περίπτωση υποχώρησης του δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση, το ζητούμενο θα είναι να επιβεβαιωθεί ότι παραμένει ισχυρή η στήριξη στις 810 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αυτή την ώρα στις 820,3 μονάδες, σημειώνοντας  άνοδο 0,30%.

 Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει επίσης 0,30% στις 2.146 μονάδες. Κατά 0,30% ενισχύεται οMid 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,65%. Προηγείται η Εθνική με +1,6% και ακολουθεί η Eurobank με +1,2%.  Αμετάβλητη η  Alpha, Πειραιώς και Attica -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Aegean +1,6%, ΑΔΜΗΕ +1,2%, ΔΕΗ  και Jumbo +1%, ΕΛΠΕ και  ΟΛΠ 0,6%.

Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες τα Follie,  που χάνουν 5,3%.