Χρηστικά

Ρεύμα: Στα 40 ευρώ/MWh η επιδότηση - Στήριξη στην ενεργοβόρα βιομηχανία


Στα επίπεδα Φεβρουαρίου θα κινηθεί η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Συγκριμένα διαμορφώνεται στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh. Παράλληλα ο κ.Σκρέκας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων-επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες- που θα επιτρέψουν στη βαριά βιομηχανία της χώρας να πάρει φθηνότερο ρεύμα απευθείας από τους παραγωγούς 

Με δεδομένο ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, είναι στην πλειονότητά τους χαμηλότερα από αυτά του Φεβρουαρίου, οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές το Μάρτιο θα είναι αντίστοιχα ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα.

Όπως τον Φεβρουάριο έτσι και για τον επόμενο, η επιδότηση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία και μάλιστα κάτω από τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για το Μάρτιο έχουν ως εξής:

Οικιακά τιμολόγια

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84 Euro/MWh.
 
Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40Euro/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους πελάτες της ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, το τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (19,5 αρχική τιμή μείον 4 λεπτά που είναι η επιδότηση).

Μέτρα στήριξης για την ενεργοβόρο βιομηχανία
  
Για την ενεργοβόρο βιομηχανία (περιλαμβάνονται χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες , βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, κλπ.) ο υπουργός τόνισε ότι σχεδιάζεται σχήμα ενίσχυσης με βάση το κοινοτικό πλαίσιο, στο οποίο θα ενταχθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών, δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και αντιμετωπίζουν μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο λόγω της αύξησης του κόστους του ρεύματος.

Για τις περιπτώσεις αυτές επιδότηση για όλο το 2023 θα είναι 50Euro/MWh.
 

Διαβαστε επισης