Πολιτική

Ρελάνς του Τσίπρα: εισαγγελέας για κόμματα, τράπεζες και ΜΜΕ!


 

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό ανάβει το Μαξίμου, την ώρα που η κυβέρνηση φθάνει στο κρισιμότερο σημείο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση και κορυφώνονται οι πιέσεις των δανειστών για μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους.

Με δύο κινήσεις που έγιναν συντονισμένα σε λίγες ώρες, το πρωθυπουργικό γραφείο και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα άνοιξαν μείζον θέμα πιθανής απόδοσης ποινικών ευθυνών σε στελέχη κομμάτων, τραπεζών και ομίλων ΜΜΕ.

1.      Σε μια επεισοδιακή ψηφοφορία και παρά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι μόνο με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής θα μπορούσε να σταλεί το πόρισμα στη Δικαιοσύνη, αποφασίσθηκε τελικά από την Εξεταστική χθες το βράδυ να σταλεί στον Άρειο Πάγο το πόρισμα των 965 σελίδων για τις επίμαχες δανειοδοτήσεις, ώστε να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στις υποθέσεις που εξετάσθηκαν από την Επιτροπή.

2.      Το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, για να απαντήσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριζαν ότι η Εξεταστική απέτυχε να αναδείξει ποινικές ευθύνες για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, και σκιαγράφησε τις πιθανές ποινικές ευθύνες που, κατά το Μαξίμου, θα πρέπει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη, τοποθετώντας εμμέσως πλην σαφώς στο «κάδρο» στελέχη κομμάτων, τραπεζών και ομίλων από το χώρο της ενημέρωσης.

Τα πέντε κρίσιμα σημεία

Μεγάλο ενδιαφέρον, ενόψει της εξέτασης των ευρημάτων της Εξεταστικής Επιτροπής από τους αρμόδιους εισαγγελείς, έχουν τα πέντε σημεία της ανακοίνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου, όπου σημειώνονται όσα αναδείχθηκαν, κατά την αντίληψη του Μαξίμου, μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Εξεταστική αποκάλυψε:

«1) Ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.

2) Τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική και ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

3) Τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών από τους ίδιους τους κυβερνώντες, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

4) Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζικών στελεχών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων.

5) Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Και αυτό διότι εάν κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά».

Απρόβλεπτες εξελίξεις

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το πέρασμα της σκυτάλης της έρευνας από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί αν θα οδηγήσει στη στοιχειοθέτηση κατηγοριών εις βάρος πολιτικών, τραπεζικών στελεχών και ιδιοκτητών/διοικήσεων ομίλων από το χώρο της ενημέρωσης.

Το κύριο αδίκημα που ενδεχομένως θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί με βάση τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί από τις εργασίες της Εξεταστικής είναι αυτό της απιστίας από πλευράς τραπεζικών στελεχών, στο βαθμό που χορήγησαν δάνεια γνωρίζοντας ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην εξυπηρετηθούν. Στελέχη κομμάτων και ΜΜΕ θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ως συνεργοί στο ίδιο αδίκημα. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Μαξίμου, στην υπόθεση θα μπορούσε να εμπλακεί εκ νέου η Βουλή, εάν προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες υπουργών, ή βουλευτών.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην έρευνα για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ αποτελεί την έναρξη ενός πολιτικού και δικαστικού θρίλερ με μεγάλη διάρκεια, αφού πρόκειται για μια ογκώδη υπόθεση με τεράστιο αριθμό εμπλεκόμενων προσώπων.