Πολιτική

Ρεκόρ στα ομόλογα: Πίσω στο 2009!


Ευφορία επικρατεί στην αγορά των ελληνικών ομολόγων μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από την Moody’s και, όπως επισημαίνει το Reuters, το θεωρητικό κόστος δανεισμού του Δημοσίου για μια δεκαετία υποχωρεί σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, πριν δηλαδή αποκλεισθεί η χώρα από τις αγορές.

Η άνοδος τιμής συμπίεσε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 5,45% στη σημερινή διαπραγμάτευση. Τόσο χαμηλό επίπεδο απόδοσης είχε να σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2009. Αντίστοιχα, στους τίτλους διετίας η απόδοση έπεσε ως και στο 3,916%, ενώ λίγο μετά τις 2.30 μ.μ. διαμορφωνόταν στο 4,183%.

Η βελτίωση του κλίματος για τα ομόλογα αποδίδεται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Moody’s, την Παρασκευή, κατά μία βαθμίδα, στο Caa2 από Caa3. Παράλληλα, η Moody’ αναβάθμισε το outlook της αξιολόγησης σε θετικό από ουδέτερο, κάτι που σημαίνει ότι έρχεται και νέα αναβάθμιση προσεχώς, εκτός απροόπτου.

Όπως επισημαίνει η Moody's, οι λόγοι για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες μέρες, οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές μετά και την υπεραπόδοση του 2016, που αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε αναστροφή της τάσης όσον αφορά το δείκτη χρέους / ΑΕΠ, καθώς και τα σημάδια ότι η οικονομία σταθεροποιείται.

Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Moody's ότι οι προοπτικές ολοκλήρωσης του προγράμματος έχουν βελτιωθεί, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους. Οι πιστωτές της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν περαιτέρω τους όρους των δανείων του EFSF αν χρειαστεί, μετά τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Μια πρόσθετη παράταση στην αποπληρωμή του επίσημου τομέα θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, στον οποίο απευθύνονται τα ratings της Moody's.

H Citi επισημαίνει, πάντως, σε σημερινό σχόλιο, ότι μειωμένες παραμένουν οι πιθανότητες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές.  Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι η συμφωνία στο Eurogroup μειώνει σημαντικά τα ρίσκα για την Ελλάδα, με την εκταμίευση της δόσης να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης ως τα τέλη του προγράμματος.

Ωστόσο, ενώ οι εξελίξεις είναι ξεκάθαρα θετικές βραχυπρόθεσμα/μεσοπρόθεσμα, η έλλειψη πρόσθετης σαφήνειας για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους διατηρεί την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επίσης, μειώνει την πιθανότητα να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE και περιορίζει τα περιθώρια εξόδου στις αγορές.

Πάντως, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σχεδιάζει να αξιοποιήσει την καλή συγκυρία στην αγορά μέσα στον Ιούλιο, για να προχωρήσει στην πρώτη, δοκιμαστική έκδοση από το 2014.

Ειδικότερα, εξετάζονται τα σενάρια της αναχρηματοδότησης των 3ετών ομολόγων του 2014, που λήγουν τον επόμενο μήνα, ή του νέου ανοίγματος (re-opening) των 5ετών ομολόγων, που εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2014, ώστε να παραταθεί η λήξη τους για μια τριετία.