Διεθνή

Ρεκόρ ανεργίας στις ΗΠΑ την ώρα που η οικονομία ξανανοίγει


Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ραγδαία αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, την ώρα που η πανδημία πέρασε τους τοίχους του Λευκού Οίκου και η Καλιφόρνια έδωσε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των εργοστασίων έπειτα από επτά εβδομάδες.

Μία ημέρα αφού ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο θαλαμηπόλος του Αμερικανού προέδρου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κέιτι Μίλερ, η εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, έχει επίσης μολυνθεί. Η Κέιτι Μίλερ είναι παντρεμένη με τον σύμβουλο του Τραμπ σε θέματα μετανάστευσης Στίβεν Μίλερ και συνοδεύει συχνά τον Πενς στα ταξίδια του.

Τα απανωτά κρούσματα σε πρόσωπα από τον στενό κύκλο του Τραμπ και του Πενς εγείρουν ερωτήματα για το αν τα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης είναι επαρκώς προστατευμένα από την πανδημία.

“Λάβαμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τον πρόεδρο”, τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι.

Νωρίτερα χθες το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η ανεργία στη χώρα ανήλθε τον Απρίλιο στο 14,7%, από 3,5% που ήταν τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας την ταχύτητα με την οποία κατέρρευσε η εργασία μετά το lockdown που επιβλήθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας για την ανάσχεση της covid-19.

Εξάλλου ακόμη χειρότερα νέα αναμένονται από τον τομέα της οικονομίας, με τον σύμβολο οικονομικών του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ να εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο ενδέχεται να φτάσει περίπου το 20%. Το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου έσπασε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Νοέμβριο του 1982 με 10,8%.

“Ήταν εντελώς αναμενόμενο”, σχολίασε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο κατά την καθημερινή ενημέρωση του Τύπου για την επιδημία, ενώ δήλωσε ότι ο κορονοϊός “θα φύγει χωρίς εμβόλιο”.

“Θα φύγει χωρίς εμβόλιο, θα φύγει και ελπίζω ότι δεν θα το δούμε ξανά για ένα διάστημα. Ίσως να υπάρξουν κάποιες αναζωπυρώσεις, μάλλον το περιμένω αυτό”, πρόσθεσε αντικρούοντας τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων.

Άνοιγμα της οικονομίας

Η οικονομική κατάρρευση ώθησε τους κυβερνήτες κάποιων πολιτειών να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών εξακολουθούν να αυξάνονται σε κάποιες περιοχές.

Η Καλιφόρνια, η πρώτη πολιτεία που υιοθέτησε το lockdown στις 19 Μαρτίου, άνοιξε κάποια καταστήματα την Παρασκευή. Εμπορικά καταστήματα όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα ρούχων, αθλητικών ειδών και ανθοπωλεία μπορούν πλέον να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με παραλαβή από το πεζοδρόμιο και παραδόσεις κατ’ οίκον, ενώ μεταποιητικά εργοστάσια και αποθήκες μπορούν να επαναλειτουργήσουν, αν πληρούν τις υγειονομικές προϋποθέσεις.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Δημοκρατικός Γκάβιν Νιούσομ, δήλωσε ότι η πολιτεία κατάφερε να επιπεδοποιήσει την καμπύλη της επιδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που της επιτρέπει να ανοίξει και πάλι σταδιακά την οικονομία της.

Παιδί- θύμα της ασθένειας

Περισσότεροι από 77.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από την covid-19, ενώ περισσότερα από 1,29 εκατομμύριο κρούσματα της ασθένειας έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ.

Πιο ευάλωτοι θεωρούνται οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Όμως ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε χθες ότι ένα 5χρονο αγόρι πέθανε από μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον κορονοϊό, υπογραμμίζοντας του κινδύνους της πανδημίας για τα παιδιά.

Οι μειονότητες –Αφροαμερικανοί, ισπανόφωνοι-- , που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, ήταν αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο και από την ανεργία τον Απρίλιο, 16,7% και 18,9% αντοίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Επίσης η ανεργία είναι πιο αυξημένη μεταξύ των γυναικών (15,5%) σε σχέση με τους άνδρες (13%).

Ο Τραμπ, που επιθυμεί να επανεκλεγεί στην προεδρία τον Νοέμβριο, αρχικά είχε υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της πανδημίας, ενώ πλέον στέλνει αντιφατικά μηνύματα για την εκτιμώμενη διάρκεια της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπτώσεών της.

“Οι δουλειές αυτές θα επανελθουν, θα επανέλθουν σύντομα”, δήλωσε στο Fox News χθες το βράδυ.

Καλιφόρνια

Ο Νιούσομ επεσήμανε ότι η Καλιφόρνια, με 40 εκατομμύρια κατοίκους και μια οικονομία μεταξύ των πέντε ή έξι μεγαλύτερων παγκοσμίως, βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από το σύνολο των ΗΠΑ, με την ανεργία να φτάνει το 20%.

Όμως πρόσθεσε ότι περίπου το 70% της οικονομίας της πολιτείας θα μπορεί να ανοίξει και πάλι “με κάποιες τροποποιήσεις” βάσει του σχεδίου που έχει καταρτίσει, αν και παραμένει άγνωστο πόσες επιχειρήσεις θα σπεύσουν να επαναλειτουργήσουν και πόσοι πελάτες θα επιστρέψουν αμέσως.

Παράλληλα τουλάχιστον 40 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ κάνουν βήματα προς την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις μη απαραίτητες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων της Αριζόνα,του Μισισίπι και της Νότιας Ντακότα, όπου την Παρασκευή καταγράφηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι αν η οικονομία ανοίξει πρόωρα, χωρίς να γίνονται μαζικά διαγνωστικά τεστ, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας, ενώ εκτιμούν ότι οι διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν οι πολιτείες προκαλούν σύγχυση στους πολίτες και υπονομεύουν τις προσπάθειες κοινωνικής απόστασης.