Πολιτική

Ρέγκλινγκ: Ναι από Ευρωζώνη για ελάφρυνση του χρέους αλλά...


Ο επικεφαλής του ESM έκανε ειδική μνεία στο συνταξιοδοτικό - Εξήρε την πρόοδο στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην ελληνική οικονομία, εξήγησε ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλαους Ρέγκλινγκ, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι η Αθήνα έκανε «σκληρή δουλειά» κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έκανε ειδική μνεία στο συνταξιοδοτικό και εξήρε την πρόοδο στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist, το οποίο διοργανώνεται στην Αθήνα  υπερασπίστηκε την απόφαση για σταδιακή και εφόσον απαιτηθεί λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τόνισε πως η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη για ελάφρυνση του χρέους, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. 

Όπως δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, το γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διήρκεσε 9 μήνες αντί για 3 επιβάρυνε την οικονομία, καθώς δεν εφαρμόστηκαν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το Δημόσιο. «Η δεύτερη αξιολόγηση έρχεται το φθινόπωρο και είναι καλό να υπενθυμίσουμε ότι τέτοιες συζητήσεις δεν πρέπει να κρατούν για πολύ. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρότερη ιδιοκτησία του προγράμματος», όπως είπε ο επικεφαλής του ESM.
 
«Βλέπω δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά δεν βλέπω την ίδια δέσμευση σε ολόκληρη την κυβέρνηση. Και αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να δω», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, ασκώντας επί της ουσίας κριτική στην κυβέρνηση συνολικά για τη διάθεσή της να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση θα βοηθήσουν να επιστρέψει η Ελλάδα σε ανάπτυξη, η οποία είχε εμφανιστεί το 2014. Μάλιστα, άσκησε κριτική για τη διακοπή της αναπτυξιακής πορείας, λόγω πολιτικών εξελίξεων το 2015, που οδήγησαν στην τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls.
 
Αναφορικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι την παρούσα φάση η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να παράσχει νέα ελάφρυνση. Κάποια μέτρα διαχείρισης του χρέους θα εφαρμοστούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και εντός του προγράμματος και η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας, όπως σημείωσε.
 
Πρόσθεσε, δε, ότι «αν χρειαστεί» θα υπάρξουν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα αργότερα. «Η βήμα – βήμα προσέγγιση είναι απαραίτητη για δύο λόγους: Πρώτον θέτει τα απαραίτητα κίνητρα για την ανταπόκριση στους όρους του προγράμματος. Δεύτερον, από τη μη εμπροσθοβαρή εφαρμογή τους θα έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε το μέγεθος της πραγματικής ελάφρυνσης που χρειάζεται το ελληνικό χρέος. Δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε τώρα την κατάσταση που θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία σε 10 ή 20 χρόνια. Ετσι, με τη σταδιακή προσέγγιση η Ευρωζώνη αποφεύγει να προχωρήσει σε μεγάλη ή μικρή ελάφρυνση από τώρα» κατά τον κ. Ρέγκλινγκ.
 
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η προσέγγιση αυτή δείχνει την πρόθεση της Ευρώπης να στηρίξει για πολλά χρόνια την Ελλάδα.
 
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά τα επόμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, επικεντρώθηκε στο τι πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι για να κλείσει ο έλεγχος θα πρέπει να έχει λάβει η Ελλάδα μέτρα για την αγορά εργασίας, να δημιουργήσει ένα περισσότερο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και να διευκολύνει το εμπόριο.
 
«Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ο μοναδικός δρόμος για να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβασή της στις αγορές και για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ. 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις