Αν κοιτάξει κανείς τι έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η κρίση, θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα πίστωση για ό τι έχει ήδη επιτευχθεί. Υπήρξαν πολλοί «λόξιγκες» και οπισθοδρομήσεις στην πολιτική διαδικασία, αλλά η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση ορισμένων βασικών οικονομικών προβλημάτων. Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, στον «Φιλελεύθερο», ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η Ελλάδα ήταν πάντα η πιο δύσκολη περίπτωση στην κρίση της Ευρωζώνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τώρα είμαστε σε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα ΕΜΣ, και διότι είμαστε ήδη στο έβδομο έτος της κρίσης.
Αντίθετα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους σε ένα τριετές πρόγραμμα.
Όμως, η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Είχε προβλήματα με τη φορολογική πλευρά. Ήταν μη ανταγωνιστική. Τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ήταν πολύ μεγάλα και υπήρχε γενικά μια έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε όλα τα μέτωπα. Διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετρούν την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα, όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι άλλες χώρες.
Μέχρι το 2014, οι ανισορροπίες στο ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα ή έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει μειωθεί σημαντικά, η ανάπτυξη είχε επιστρέψει και η πρόσβαση στην αγορά είχε γίνει και πάλι μια πραγματικότητα. Αυτό ήταν ενθαρρυντικό.
Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα αυτός ο νέος κύκλος υγιών πολιτικών που άρχισε να υιοθετεί η κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ΕΜΣ, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε μόνο στην αρχή αυτού του προγράμματος, η Ελλάδα έχει τώρα άλλα 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Και δεδομένης της έκτασης των προβλημάτων στην Ελλάδα από την αρχή, απομένουν πολύ περισσότερα να γίνουν.
Μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα, ο ΕΜΣ είναι τώρα πίσω στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος μας.
Η φιλόδοξη δέσμη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι υπό αναθεώρηση.
Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα μείωσης του χρέους, αν η Ελλάδα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αυξήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Με βάση την εμπειρία μου με άλλα προγράμματα προσαρμογής, δεν έχω κανένα λόγο να μοιράζομαι την απαισιοδοξία ορισμένων παρατηρητών όσον αφορά την Ελλάδα. Δεδομένου ότι, από τις εκλογές το περασμένο καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εντολή για μεταρρυθμίσεις. Εφ’ όσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές και οι εταίροι στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να τη βοηθού