Πολιτική

Ρέγκλινγκ: Ελάφρυνση χρέους εφόσον τηρούνται οι υποσχέσεις


 «Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω όροι. Οι δανειστές θέλουν να δουν ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί υλοποιούνται και δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Οι συζητήσεις για το χρέος τώρα ξεκινάνε και δεν μπορώ να σας πω πιο είναι το αποτέλεσμα», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Κλάους Ρέγκλινκ.

Μιλώντας για την επόμενη ημέρα του προγράμματος σημειώνει: Η εποπτεία από τη μια είναι όμοια με αυτή που έχουν οι άλλες χώρες που δανείστηκαν από εμάς. Υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία, υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον ESM και αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα. Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, υπόκειται στο πλαίσιο επιτήρησης της ΕΕ όσον αφορά τα δημοσιονομικά της: τη διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας και τις ετήσιες συστάσεις που κάνει η Επιτροπή σε όλα τα κράτη μέλη. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά.

Ωστόσο, αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να χορηγήσουν κάτι επιπλέον, τίθεται το λογικό ερώτημα πώς οι χώρες πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα και ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις».

Ο επικεφαλής του ESM τονίζει επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν «ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά» εκτιμώντας ότι «είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν θετικό ρόλο στο να ενισχύσει τη θετική εικόνα που έχουν οι αγορές».

Τέλος, σημειώνει ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο μαξιλάρι ρευστότητας θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό 8-10 δισ. ευρώ και πως «η προσδοκία είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να προσθέσει στο εν λόγω αποθεματικό από την έκδοση ομολόγων».