Αγορές

Ράλι στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες


Ισχυρό σήμα για "καλύτερες μέρες", ύστερα από καιρό, έδωσε η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ η οποία έφερε σημαντικά κέρδη και άνοδο του τζίρου ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος το τελευταίο δίμηνο!

Συγκεκριμένα, έκδηλη ικανοποίηση και κλίμα ευφορίας προκαλούν στις αγορές η επιτυχής ολοκλήρωση του swap ομολόγων και οι διαρρέουσες πληροφορίες από ΕΚΤ/SSM για χαλάρωση κριτηρίων στα stress test των ελληνικών τραπεζών. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών χρεογράφων υποχωρούν (οι τιμές τους ανεβαίνουν) κόντρα στη γενική τάση των ευρωπαϊκών. 

Εν τέλει, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,67% στις 738,31 μονάδες ενώ βρέθηκε ακόμα και στο 2,27% (υψηλό ημέρας) ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 740 μονάδων ενδοσυνεδριακά.  Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 85,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 205 χιλ. τεμάχια.

Μεγάλο στοίχημα πλέον αν θα μπορέσει ο τραπεζικός δείκτης να συνεχίσει το ανοδικό σερί με υπέρβαση των επόμενων αντιστάσεων που θα φέρει εκ νέου μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών.

Η γενική εικόνα

Διεθνή χαρτοφυλάκια σπεύδουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε ελληνικά χαρτιά ή να κλείσουν ανοιχτές θέσεις short, προσβλέποντας στο κλείσιμο της αξιολόγησης  και σε περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία. Οι προσδοκίες που δημιουργούνται περιστρέσονται γύρω από την 4η Δεκεμβρίου, ημερομηνία στην οποία μπορεί να συντελεστεί μια τεχνική συμφωνία (SLA) με τους Θεσμούς.

Η εικόνα των αγορών αποτελεί ασφαλή ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις δημοσιονομικές επιδόσεις της  χώρας και στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες βελτιώνονται καθώς η οικονομία  βγαίνει από την  κρίση και βρίσκεται στην αφετηρία ενός κύκλου επιταχυνόμενης ανάπτυξης.

Καλά νέα για τράπεζες και επιχειρήσεις

Οι εξελίξεις συντείνουν στη διαμόρφωση ευνοϊκής βραχυχρόνιας συγκυρίας για το χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων. Εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση του swap ομολόγων και τα θετικά μηνύματα από τον SSM για τα τραπεζικά, καλά νέα υπάρχουν επίσης από τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, της διαχείρισης κόκκινων δανείων και των αποκρατικοποιήσεων.

Προσδοκίες δημιουργεί επίσης η κινητικότητα που παρατηρείται στον επιχειρηματικό χώρο, με διεργασίες εξαγορών και συνεργασιών, την ώρα που οι προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την έλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Δείκτες & Τίτλοι 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,70%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,31%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Attica Bank (+11,11% στα 0,050 ευρώ), της Eurobank (+10,74% στα 0,660 ευρώ), της Πειραιώς (+8,65% στα 2,26 ευρώ), της Εθνικής (+7,29% στα 0,265 ευρώ), της Ελλάκτωρ (+5,26% στα 1,60 ευρώ) και της Alpha Bank (+3,23% στα 1,60 ευρώ).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-3,27% στα 13,00 ευρώ), της ΑΔΜΗΕ (-3,24% στα 1,79 ευρώ), της Jumbo (-1,60% στα 12,93 ευρώ), του ΟΤΕ (-1,25% στα 10,23 ευρώ) και της Τιτάν (-0,69% στα 20,25 ευρώ).