Μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου φέτος, που το φέρνουν στην πρώτη θέση παγκοσμίως, διαχειριστές επενδυτικών funds προβλέπουν συνέχιση του ράλι το 2020. Θετικό καταλύτη θα αποτελέσει η περαιτέρω αποκλιμάκωση αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα αν γίνουν αναβαθμίσεις που θα φέρουν τη χώρα προς την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας των οίκων αξιολόγησης.
Σε σε ανάλυση του το Bloomberg σημειώνει ότι αποδόσεις όπως η φετινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της τάξεως του 45% ως τώρα, είχαν να δουν οι επενδυτές από την εποχή της δραχμής.
O επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Financial Planning, Γιώργος Λαγαρίας, τονίζει στο πρακτορείο ότι η δυναμική της ελληνικής αγοράς επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές του καλοκαιριού, καθώς η νέα κυβέρνηση έδειξε την πρόθεσή της να εφαρμόσει πακέτο μέτρων ελάφρυνσης των φόρων και μεταρρυθμίσεων ευνοϊκών για τις επιχειρήσεις.
Ο αναλυτής σημειώνει ότι «το κλειδί για να ξεκλειδωθεί και άλλη αξία των ελληνικών μετοχών είναι η αγορά ομολόγων». Τα τρέχοντα επίπεδα απόδοσης των κρατικών τίτλων και των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης (CDS) δείχνουν ότι αλλάζουν επι τα βελτώ οι εκτιμήσεις και η χώρα δεν θεωρείται πλέον «το προβληματικό παιδί της Ευρώπης».
Επιπλέον, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για να περιληφθεί η Ελλάδα στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που συνήθως είναι καταλύτης για ευρύτερη ανατίμηση των στοιχείων ενεργητικού.
Υπάρχουν ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, προσθέτει ο Λαγαρίας, για να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Ομως, αν αυτή η τάση συνεχισθεί θα μπορούσαμε να δούμε τη δυναμική ανόδου των μετοχών να συνεχίζεται το 2020. Αν δει κανείς τα επίπεδα των αποδόσεων ομολόγων, προσθέτει, η Ελλάδα τώρα δανείζεται με περίπου ίδιο κόστος με την Ιταλία στην 5ετία, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται οι αποδόσεις στη 10ετία.
Ο επικεφαλής της διαχείρισης κεφαλαίων της Legal & General Investment Management, Εμίλ Βαν Ντεν Χάιλιμπεργκ, τονίζει ότι η Ελλάδα είναι για το fund πολύ ελκυστική, παρότι το χρέος της χώρας παραμένει υψηλό, στο 180% του ΑΕΠ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι πολλά στοιχεία από την Ελλάδα είναι θετικά και κυρίως η άνοδος του δείκτη PMI, ο οποίος είναι τώρα ένας από τους ελάχιστους στην Ευρώπη με τιμή πάνω από 50, που δείχνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται. Η οικονομία είναι ανθεκτική στην παγκόσμια επιβράδυνση, καθώς έχει βελτιωθεί το κλίμα, ιδιαίτερα μετά την κυβερνητική αλλαγή. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχώς βελτιώνεται, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Οι θετικοί καταλύτες που βλέπει στο μέλλον ο ίδιος διαχειριστής κεφαλαίων για τις ελληνικές αγορές είναι η ρεαλιστική προοπτική αύξησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα (BBB), που θα καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά για αγορές από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα απορροφήσει το ένα τρίτο των διαπραγματεύσιμων στην αγορά ελληνικών ομολόγων.
Η άνοδος των τραπεζών
Για τις τράπεζες, που έχουν τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κέρδη φέτος, με τον κλαδικό δείκτη να έχει υπερδιπλασιασθεί, ο αναλυτής της Πειραιώς Χρηματιστηριακή, Δημήτρης Δαρδάνης, δηλώνει στο Bloomberg ότι η περαιτέρω άνοδος των μετοχών θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση σταθερού ρυθμού στις μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση και από την επιτυχία της προσπάθειας των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να χορηγήσουν νέες πιστώσεις στην οικονομία. Παρά τη σημαντική άνοδο των τραπεζικών μετοχών, αυτές παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν για να φθάσουν σε επίπεδα κεφαλαιοποίησης που είχαν πριν την κρίση.
Το Bloomberg επισημαίνει, πάντως, ότι το μεγάλο ερώτημα για το μέλλον είναι αν θα προσελκύσει το Χρηματιστήριο περισσότερους σοβαρούς επενδυτές, καθώς σήμερα κινούνται στην αγορά κυρίως hedge funds, λόγω της μικρής της κεφαλαιοποίησης, που φθάνει τα 55 δισ. ευρώ και είναι χαμηλότερη από τη χρηματιστηριακή αξία της Adidas.