Αγορές

Ράλι μετοχών και ομολόγων, τα funds ψηφίζουν Ελλάδα


Οι τραπεζικές μετοχές «απογειώνονται» καταγράφοντας  κέρδη 30% μέσα σε ένα μήνα – σήμερα πήραν +6,8%,  ο χρηματιστηριακός τζίρος αυξάνεται με εισροές φρέσκου χρήματος, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ενισχύονται και οι αποδόσεις τους αποκλιμακώνονται, υποχωρώντας σήμερα σε χαμηλό 11ετίας – στα επίπεδα Φεβρουαρίου 2007, πριν εκδηλωθεί η μεγάλη δημοσιονομική και οικονομική κρίση. Είναι η ασφαλέστερη ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία «μεταφράζεται» σε τοποθετήσεις κεφαλαίων.

Με εισροές φρέσκου χρήματος και με μεγάλο όγκο συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου  σημείωσε σήμερα άνοδο 2,38%, ενώ ο τραπεζικός πραγματοποίησε νέο εντυπωσιακό άλμα 6,79%.

Συνεχίσθηκε επίσης η άνοδος τιμών (πτώση αποδόσεων) των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς έπεσε στο 4,14%, στα επίπεδα όπου βρισκόταν πολύ πριν ξεκινήσει η κρίση, όταν η Ελλάδα μπορούσε να δανείζεται χωρίς κανένα περιορισμό από τις χρηματαγορές. Του 2ετούς έπεσε στο 2,01%, ενώ πρόσκαιρα υποχώρησε και κάτω από 1,95%!

 Ανοιχτή πόρτα στις αγορές

Η αποκλιμάκωση αυτή στρώνει το έδαφος για διαδοχικές επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις, με τις οποίες η χώρα θα επανέλθει μόνιμα στις αγορές και δεν θα χρειάζεται χρηματοδοτική στήριξη από Ευρωπαίους-ΔΝΤ. Θα μπορέσει λοιπόν να επιτύχει «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, χωρίς προληπτική γραμμή χρηματοδότησης και νέες δεσμεύσεις.

Αυτό προεξοφλούν τώρα οι διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων, προκαλώντας μινι ράλι στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.

Βοηθά βέβαια και η  ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται, καθώς από το δημοσιονομικό μέτωπο  έρχονται καλά νέα, η αξιολόγηση αναμένεται ότι θα κλείσει χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις, ενώ η συγκρότηση νέου κυβερνητικού σχήματος στη Γερμανία φαίνεται ότι θα διευκολύνει τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους.

Η μάχη των shorters

Στο χρηματιστήριο η ανοδική δυναμική ενισχύεται και από την προσπάθεια  επιθετικών χαρτοφυλακίων να περιορίσουν τις απώλειες, κλείνοντας ανοιχτές θέσεις short  ενόψει της αυριανής λήξης των Παραγώγων.

Είναι το μεγάλο «στοίχημα», από την έκβαση του οποίου θα κριθεί ποια κατεύθυνση θα πάρει το χρηματιστήριο τις επόμενες εβδομάδες, και αν θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει  το αυξανόμενο ενδιαφέρον  διεθνών επενδυτών για ελληνικά assets.
 Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες βλέπουν πολύ πιθανό – σχεδόν σίγουρο – κάποιο γύρισμα της αγοράς, μετά το γρήγορο ράλι που απέφερε μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη. Εκτιμούν όμως ότι θα είναι τεχνικής φύσεως, πρόσκαιρη και μικρού εύρους.

Όλα θα κριθούν από τη στάση των επιθετικών funds, που υπέστησαν απώλειες από τη μεγάλη άνοδο της τελευταίας εβδομάδας και θα επιχειρήσουν να «ρεφάρουν»: Ακολουθώντας την τάση της αγοράς, ή πηγαίνοντας κόντρα με νέες θέσεις short.

Πρόσκαιρη διόρθωση;

Σε πρόσκαιρη διόρθωση συνηγορούν και τα τεχνικά στοιχεία της αγοράς: Οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips έχουν φθάσει ή προσεγγίζουν σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Παράλληλα υπάρχει πλέον ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, καθώς η άνοδος απέφερε ήδη σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη.

Αύριο η αγορά μπορεί να ξεκινήσει με κεκτημένη ταχύτητα, δίνοντας  μεγαλύτερα κέρδη.  Ποια κατεύθυνση θα πάρει τελικά, θα φανεί μετά το κλείσιμο των Παραγώγων στις 14:00.

 Μετοχές και δείκτες

Σήμερα οι χρισματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν σε σταθερή ανοδική τροχιά, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος.  Τερμάτισαν στα υψηλά ημέρας, χωρίς διορθώσεις. Κινητήρια δύναμη οι εσπευσμένες αγορές από χαροφυλάκια που έκλειναν short θέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε  στις 767,57 μονάδες, με άνοδο 2,38%. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 2,35%, τερματίζοντας στις 2.003,53 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης  "απογειώθηκε" με +6,79% στις 838,39 μονάδες .Πρώτη σε απόδοση η Eurobank (+8,6%). Ακολούθησαν Πειραιώς +8%, Alpha +6,8%, Εθνική +4,9%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-5,5%), που έπιασε ιστορικό χαμηλό.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips την καλύτερη επίδοση σημείωσε η ΕΧΑΕ (+6,2%), που θα επωφεληθεί πρώτη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του ΧΑ και την αύξηση του ημερήσιου τζίρου.

Ακολούθησε ο ΑΔΜΗΕ (+4,2%), λόγω της δέσμευσης ότι θα μοιράζει σε μερίσματα το 95% των κερδών του. ΔΕΗ +4%, Jumbo +3,9%, Grivalia +2,3%, Βιοχάλκο +2,1%.

Με αρνητικό πρόσημο Motor Oil -1,3%, Σαράντης -0,8%, Ελλάκτωρ -0,5%