Πολιτική

Ραγκούσης: Η πρωθυπουργία Μητσοτάκη ξαναχρεοκοπεί την Ελλάδα


 

Τη βεβαιότητα ότι η καθοδική πορεία της κυβέρνησης θα είναι συνεχόμενη εκφράζει μέσω της συνέντευξής του στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Ραγκούσης. Πιστεύει, δε, ακράδαντα πως η πολιτική του κ. Μητσοτάκη οδηγεί και πάλι τη χώρα σε χρεοκοπία και πως παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ, τίποτε δεν μπορεί να αποτρέψει τη νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές.
ragkousis.jpeg
Facebook
Twitter

Με αφορμή την περίπτωση Μπογδάνου, υποστηρίζει πως υπάρχουν «πολλοί Μπογδάνοι» εντός της κυβερνώσας παράταξης, ενώ σε ό,τι αφορά το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι θα γίνει σε κλίμα ισχυρής ενότητας και μεγάλης συσπείρωσης.

• Αναμένουμε έναν «θερμό» χειμώνα, με την πανδημία και την ακρίβεια να αποτελούν έναν δύσκολο συνδυασμό για τις αντοχές της κοινωνίας. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση και ποιες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να δρομολογήσει αυτή η κατάσταση;

Οι ευθύνες της κυβέρνησης σε όλους αυτούς τους τομείς είναι αυταπόδεικτες και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες όλο και περισσότερο τις συνειδητοποιούν και τις χρεώνουν. Αποτέλεσμα όλων αυτών των δυσμενών για την κοινωνία εξελίξεων θα είναι, το επόμενο διάστημα, η Νέα Δημοκρατία να βρεθεί πολύ κάτω και από το εκλογικό ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019, αλλά και πολύ κάτω από το όριο που απαιτεί ο νέος εκλογικός νόμος για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Συνέπεια αυτού θα είναι να ζήσουμε μια συνεχιζόμενη καθοδική πορεία της Ν.Δ. Το πρόβλημα για τη χώρα, κύριε Τερζή, είναι ότι όσο περισσότερο μειώνονται τα ποσοστά της κυβέρνησης, τόσο περισσότερο ο κ. Μητσοτάκης, για να ισορροπήσει, αυξάνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και την υπερχρέωση της χώρας με αλόγιστες και αδιαφανείς δαπάνες, εξού και η εκτόξευση του δημόσιου χρέους μέσα στο 2021. Η πρωθυπουργία Μητσοτάκη καταγράφεται ήδη ως η πρωθυπουργία που ξαναχρεοκοπεί την Ελλάδα.

• Ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ έδωσε το έναυσμα για μια «νέα αρχή». Παρ’ όλα αυτά, και αν δούμε τις δημοσκοπήσεις, ο κόσμος δεν φαίνεται να πείθεται για τις προθέσεις και την επάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε πως ισχύει αυτό και αν ναι, πώς μπορούν να ανατραπούν οι συσχετισμοί;

Προσωπικά έχω ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν καταστάσεις αντίστοιχες με τη σημερινή. Περιόδους που πολλές κυβερνήσεις έδειχναν να αντέχουν δημοσκοπικά παρά τα πολλά προβλήματα που συσσωρεύονταν γι' αυτές από την ίδια τη διακυβέρνησή τους.

Ποτέ όμως καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποφύγει το μοιραίο που εκδηλωνόταν πάντοτε με μια ραγδαία αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών εκεί που κανείς δεν την περίμενε, εκεί που όλοι νόμιζαν ότι δεν θα επέλθει. Η εμπειρία μου αυτή με έχει κάνει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι κάνει λάθος όποιος άκαιρα επιχειρεί να διαγνώσει τις μελλούμενες διαθέσεις του εκλογικού σώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει εδραιώσει τη θέση του ως μια εν δυνάμει κυβερνώσα δύναμη, ως κορμό μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης και οι φίλοι του, όπως δεν μπόρεσαν να πετύχουν τη στρατηγική μας ήττα, έτσι και δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την εκλογική μας νίκη.

• Τον Δεκέμβριο έχουμε την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Θα ήθελα ένα πολιτικό σχόλιο επί της διαδικασίας που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, σε συνάρτηση με την πρόσκληση που επανειλημμένα έχει απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί να συνεργαστεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μαζί σας όταν υπάρχει κίνδυνος απορρόφησής του, όπως ανοιχτά ομολογούν στελέχη του;

Το σχόλιο που έχω να κάνω επί της διαδικασίας είναι θετικό και προκύπτει από το γεγονός ότι εξελίσσεται μια πορεία προς την εκλογή νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τη βάση του κόμματος αυτού. Κατά τ’ άλλα δεν θα ήθελα να πω κάτι το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οσον αφορά την προοπτική σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, είμαι βέβαιος, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ότι όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης θα καθορίσουν την τελική τους στάση μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού όπως αυτή θα αποτυπωθεί στις κρίσιμες εκλογές με απλή αναλογική. Θα δείτε ότι θα επαληθευθεί η γνωστή λαϊκή παροιμία πως «όσα φέρνει η στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος».

• Τον ίδιο μήνα έχει προγραμματιστεί και το συνέδριο της Ν.Δ. Πώς βλέπετε τα εσωκομματικά της κυβερνώσας παράταξης ειδικά με τις υπουργοποιήσεις τριών στελεχών που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ, τη διαγραφή Μπογδάνου και τα παράπονα που ακούγονται όλο και πιο συχνά από τη λαϊκή βάση του κόμματος;

Κοιτάξτε, είναι καταφανές πως ο κ. Μητσοτάκης, για να μη χάσει τις ακροδεξιές ψήφους που τον έκαναν πρωθυπουργό, παρασύρει όλο και περισσότερο τη Ν.Δ. σε ακροδεξιές θέσεις. Αυξάνει όλο και περισσότερο τη συμμετοχή ακραία δεξιών βουλευτών στην κυβέρνησή του. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μόνο ο κ. Μπογδάνος και οι απόψεις του. Το πρόβλημα είναι ότι η Ν.Δ. και η Κοινοβουλευτική της Ομάδα έχει πολλούς Μπογδάνους και κυρίως ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί πιστά την πολιτική ατζέντα Μπογδάνου σε πολύ κρίσιμης σημασίας κοινωνικά κι εθνικά θέματα.

• Σε εκκρεμότητα υπάρχει και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη δική σας άποψη, ποιο είναι το μεγάλο επίδικο αυτής της διαδικασίας και πώς μπορούν να ξεπεραστούν διάφορα εσωκομματικά ζητήματα που κατά καιρούς δίνουν μια εικόνα «μη ενότητας» στο κόμμα;

Για να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να βγω έξω από την οπτική του κομματικού στελέχους και να προσπαθήσω να δω τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τη ματιά ενός εργαζομένου, ενός άνεργου, ενός νέου, ενός συνταξιούχου, ενός μικρομεσαίου επιχειρηματία. Είμαι βέβαιος ότι όλες αυτές οι κοινωνικές κατηγορίες, που καθημερινά υφίστανται και πληρώνουν τις επιπτώσεις των άδικων πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ της οικονομικής ελίτ της χώρας, μας βλέπουν ως τη μοναδική ελπίδα σωτηρίας.

Είμαι βέβαιος ότι τα εκατομμύρια αυτών των πολιτών αυτό που θέλουν να δουν από το δικό μας συνέδριο -το οποίο μάλιστα θα διεξάγεται και κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου- είναι η εικόνα μιας ισχυρής ενότητας, μεγάλης συσπείρωσης, νικηφόρας προοπτικής. Αυτό είναι που πιστεύω ότι ορίζει και το καθήκον μας, ως κομματικά μέλη και στελέχη. Με δυο λόγια: χωρίς καμία έκπτωση και υποβάθμιση ενός πλούσιου και δημιουργικού εσωκομματικού προσυνεδριακού διαλόγου, πιστεύω πως όλοι οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών χάρη στους οποίους και για τους οποίους άλλωστε υπάρχουμε και αγωνιζόμαστε.

Διαβαστε επισης