Πολιτική

"Βόμβα" από την Ιταλία: Ο Ρέντσι χάνει το δημοψήφισμα


Σοκ αναμένεται ότι θα προκαλέσει στην Ευρώπη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, το οποίο οδηγεί σε πολιτική αναταραχή και  κυβερνητική αλλαγή στη χώρα. Τα exit poll δείχνουν ότι το "'οχι" στις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις επικρατεί με ποσοστό που εκτιμάται μεταξύ 54% και 58%.

 Είναι μια καθαρή ήττα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επεδίωξε  το δημοψήφισμα για να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις  με στόχο να καταστεί λειτουργικότερο το σύστημα πολιτικής εξουσίας και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

Η πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκληθεί στην Ιταλία είναι ένα επιπλέον "αγκάθι" για την ΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τον ευρωσκεπτικισμό, την ώρα που παραμένουν ανοιχτά  προβλήματα το προσφυγικό, το Brexit και η οικονομική κρίση. 
 
Το σημαντικότερο για τις αγορές είναι ότι θέτει εν αμφιβόλω την πραγματοποίηση των τομών που απαιτούνται στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Οι ιταλικές τράπεζες έχουν 360 δισ. ευρώ "κόκκινα" δάνεια, ήτοι το 40% των "κόκκινων" δανείων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
 
Για ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Ρέντσι είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί  αν επικρατήσει το "οχι". Πολιτικοί σχολιαστές  εκτιμούν ότι ο πρόεδρος  της Δημοκρατίας δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού και θα τον παραπέμψει στη Βουλή - όπου διαθέτει πλειοψηφία - για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο επέμειναν μέχρι χθες ότι αν ο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να παραιτηθεί. Ωστόσο, στελέχη του κόμματος του  Ρέντσι επιθυμούν την παραμονή του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΕΚΤ έχουν ετοιμασθεί να αναλάβουν δράση, ώστε να αποφευχθούν πολιτικοί και τραπεζικοί κλυδωνισμοί.

 Εν πάση περιπτώσει, αν επιβεβαιωθούν τα exit polls και επικρατήσει το "όχι",  φαίνεται ότι η χώρα μπαίνει σε περίοδο κυβερνητικής αποσταθεροποίησης, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, ενώ το χρηματοπιστωτικό της σύστημα αποτελεί "ωρολογιακή βόμβα".

Η κυβέρνηση Ρέντσι πίεζε την ΕΕ και το Βερολίνο, επιζητώντας χαλάρωση της λιτότητας και της δημοσιονομικής αυστηρότητας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των Ιταλών δεν ψήφισε ουσιαστικά υπέρ ή κατά των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά θέλησε να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση Ρέντσι και τις πολιτικές ελίτ για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται τα τελυταία χρόνια στη χώρα  και για την κακή κατάσταση της οικονομίας.