Πολιτική

"Ψαλίδι" σε τρεις φόρους και άλλα οκτώ "αντίμετρα"


 

Τρεις μικρές μειώσεις φόρων και οκτώ μέτρα κοινωνικής πολιτικής συνθέτουν την -μάλλον φτωχή...- λίστα των «αντίμετρων» που συζητεί η κυβέρνηση με τους δανειστές, ενώ επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το μεσημέρι το sofokleousin σχετικά με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά και το αίτημα της κυβέρνησης να μεταφερθεί το θέμα στην επόμενη αξιολόγηση (sofokleousin.gr/archives/336842.html).

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από την ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο sofokleousin κυβερνητικός βουλευτής, «άφησε πικρή γεύση», καθώς έμειναν ανεπιβεβαίωτες οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για ένα στιβαρό «πακέτο» θετικών μέτρων, αλλά και για εκπλήρωση της βασικής υπόσχεσης του κυβερνώντος κόμματος για μια φιλεργατική αλλαγή των κανόνων στα εργασιακά.

Διαβάστε επίσης: Εργασιακά: Η μπάλα στην εξέδρα;

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποφεύγοντας αναφορές σε ποσοτικά στοιχεία, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους Θεσμούς να μειωθούν από το 2019 ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Όμως, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος στους κυβερνητικούς βουλευτές, οι μειώσεις και των τριών αυτών φόρων θα είναι μικρές.

Η λίστα των αντίμετρων συμπληρώνεται από οκτώ παρεμβάσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και των μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης:

  • Επίδομα σε παιδιά οικογενειών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας.
  • Επίδομα ενοικίων σε πολίτες με εισοδήματα κάτω από το όριο φτώχειας.
  • Αύξηση σχολικών γευμάτων με στόχο την κάλυψη του 50% των μαθητών δημόσιων σχολείων.
  • Αύξηση κατά 30% των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς.
  • Μείωση συμμετοχής συνταξιούχων σε συνταγογραφούμενα φάρμακα
  •  Μείωση ασφαλιστικών εισφορών (2-3%).
  • Επίδομα απασχόλησης για την ένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας.
  • Ειδική επιδότηση για επιστροφή νέων επιστημόνων και ένταξη στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Σχετικά με τα εργασιακά, η ενημέρωση από τους δύο υπουργούς ήταν μάλλον απογοητευτική, καθώς έγινε σαφές ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει με άκαμπτο τρόπο σε πολύ σκληρές θέσεις, ενώ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν παρέχεται ως τώρα η αναμενόμενη πολιτική υποστήριξη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και να γίνει σεβαστό το κοινοτικό κεκτημένο.

Στην επόμενη αξιολόγηση

Οι σοβαρές δυσκολίες οδηγούν την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια παράκαμψης της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά. Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, έχει ζητηθεί να μεταφερθεί η σχετική συζήτηση στην επόμενη αξιολόγηση. Σημειωτέον ότι το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στην πρώτη αξιολόγηση, όπου οι ίδιες διαφωνίες για τα εργασιακά είχαν οδηγήσει στη μετάθεση της διαπραγμάτευσης στη δεύτερη αξιολόγηση, με πρόσχημα την κατάρτιση ειδικής μελέτης από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, η ενημέρωση από τους υπουργούς επιβεβαίωσε τους φόβους για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις, αν και οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση επί της ελληνικής πρότασης για σταδιακή μείωση των συντάξεων και όχι από το 2019, όπως επιμένει το ΔΝΤ.

Σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι βουλευτές έμειναν με την εντύπωση ότι το ορόσημο της 20ης Μαρτίου έχει πλέον χαθεί, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν βέβαιος ότι τουλάχιστον η τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο Eurogroup του Απριλίου.