Δύσκολες ώρες στη Δυτική Φθιώτιδα, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και πλησιάζει το χωριό Βίτωλη. Πριν λίγα λεπτά δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό, ενώ εκεί συγκεντρώνονται όλες οι επίγειες δυνάμεις.
Λίγο πριν οι φλόγες έκαψαν ένα ποιμνιοστάσιο στην είσοδο της Βίτωλης κατά μήκος του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου και κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά αποθήκες που είναι γεμάτες με ζωοτροφές και μία αγροικία
Πριν από λίγο ένα αεροσκάφος canadair έκανε μία ρίψη νερού και αποχώρησε για την Ελευσίνα, ενώ από τα δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας το ένα κάνει βολές, καθώς το δεύτερο είναι καθηλωμένο στο αεροδρόμιο.
Τέλοςο δήμος Μακρακώμης, η ΕΛΑΣ και η πυροσβεστική προσπαθούν να απομακρύνουν τους κατοίκους μετά την εντολή εκκένωσης που δόθηκε από τι αρχές.
Μάχη για δεύτερη μέρα δίνουν οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στη Ροδόπη
Mάχη συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις σε δύο μέτωπα στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.
Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πέντε αεροσκάφη.
Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης μεταβαίνουν αύριο δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.
Ο κ. Τσαλικίδής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής όπου αποφασίστηκε εκκένωση προληπτικά η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο όσοι έχουν φύγει δεν θα επιστρέψουν σήμερα στο χωριό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είναι επικίνδυνο το μέτωπο στον δήμο Ιάσμου.
Από τον δήμο Κομοτηνής έγινε γνωστό ότι 20 νεφροπαθείς από την Αλεξανδρούπολη που μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή για αιμοκάθαρση και αδυνατούν να επιστρέψουν γιατί η Εγνατία Οδός είναι κλειστή, θα φιλοξενηθούν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, όπου θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από νεφρολόγο και νοσηλευτές.
Τα χαρακτηριστικά της μεγάλης πυρκαγιάς στο νότιο Έβρο
Με συνεχή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα διάσπαρτα σχεδόν στο σύνολο του νοτίου τμήματος του Νομού Έβρου, με επιχειρησιακό σχεδιασμό που ανά πάσα στιγμή χρήζει αναπροσαρμογής καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες διαφοροποιούνται αιφνιδιαστικά, το Πυροσβεστικό Σώμα για τέταρτη ημέρα επιδίδεται σ' έναν εξουθενωτικό και άνισο αγώνα κατάσβεσης της ευμετάβλητης πυρκαγιάς που αφήνει στο πέρασμά της έντονο το αποτύπωμά της.
«Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων». Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας σκιαγραφεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.
Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας. «'Αρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. «Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς». Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».
«Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ