Για όλους και για όλα μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου καλώντας στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε πως οι ελληνικές προτάσεις βρίσκονται κοντά με τις θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, τονίζοντας πως είναι ανεξήγητο που το ΔΝΤ να ζητά περισσότερα μέτρα ενώ τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα από τις προβλέψεις. Όπως εξήγησε είναι πολιτικά και οικονομικά ασύμφορη η μείωση συντάξεων.
Τα κομβικά στοιχεία της αξιολόγησης παραμένουν: Το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η φορολογική μεταρρύθμιση και το δημοσιονομικό κένο για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Ξεκαθάρισε δε πως δεν γίνεται σύνδεση από την πλευρά του όσον αφορά την αξιολόγηση με το προσφυγικό, όμως θα πρέπει να ληφούν υπόψιν οι έξτρα δαπάνες λόγω προσφυγικής κρίσης αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, όπως είπε.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για παραπλανητικές μετρήσεις τόσο του Πολ Τόμσεν όσο και του Γ. Στουρνάρα αναφορικά με το ασφαλιστικό βάρος ως αναλογία του ΑΕΠ.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών εξαιτίας του ότι το ΔΝΤ ζητά περισσότερα στο δημοσιονομικό, ζητά μειώσεις συντάξεων. "Ηδη προχωρήσαμε σε πρόταση για ένα Ταμείο και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κυρίως για τα υψηλά εισοδήματα, υπογράμμισε. Το ΔΝΤ έχει ένα καλό επιχείρημα: ξοδεύουμε πολλά ως ποσοστά του ΑΕΠ. Ωστόσο όπως είπε είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό όταν είσαι στον πάτο της ύφεσης. Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες. Μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό δεν πρέπει να καλύπτει την κοινωνική προστασία. Κάνοντας τη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορούμε σταδιακά να μεταφέρουμε πόρους στην προστασία των αδυνάτων που σήμερα στηρίζονται στις συντάξεις, τόνισε. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν γίνει πολλές κινήσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, με αξιοποίηση των λιστών και τα μέτρα που ετοιμάζονται για την χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και το λαθρεμπόριο καπνικών".
Αποκάλυψε δε το νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, όπως υπάρχει σε Ιταλία και Γαλλία, περί εκούσιας αυτοκαταγγελίας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσακαλώτος στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την δημόσια διοίκηση. «Αυτό είναι το βασικό. Το έχω πει και στον κ. Σόιμπλε. Μπορείτε ακόμη και να μας χαρίσετε εντελώς το χρέος, εάν, όμως, η οικονομία μας δεν εκσυγχρονιστεί τότε κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Εν κατακλείδι, ο Ευ. Τσακαλώτος ζητά την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα επί το συνόλω, οι επενδυτές δεν θα επιστρέψουν και η οικονομία θα πληγεί κατάφωρα.