Πολιτική

Πτώση στο χρηματιστήριο - οι παρενέργειες τη υποβάθμισης


Η διαγραφή των μετοχών Alpha Bank, OTE και Eurobank από τον δείκτη Euro Stoxx 600 είναι το νέο στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την ελληνική αγορά, προκαλώντας αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων  και ρευστοποιήσεις θέσεων από διεθνή funds. Η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει πρόσκαιρα τη μεταβλητότητα, ανακόπτοντας ενδεχομένως και κάποια δυναμική ανάκαμψης  που είχε αρχίσει να δημιουργείται τις τελευταίες μέρες.

Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται ήδη στο ταμπλό, με τη σημαντική υποχώρηση της Alpha  για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση και την καθήλωση της Eurobank, η οποία είχε προηγηθεί χρονικά στην πτώση.

 Οι αλλαγές στον Stoxx 600 - που είναι αποτέλεσμα υποβάθμισης του ΧΑ σε αναδυόμενη αγορά - θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου, αλλά τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν αρχίσει ήδη να προσαρμόζουν ανλόγως τις θέσεις τους.

 Η υποχώρηση της Alpha Bank (-3,1%) και της Eurobank (-1,5%) επηρεάζει ιδιαίτερα τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,8%. Αμετάβλητη η Εθνική, στο -0,8% η Πειραιώς.  Ο ΟΤΕ, που βγαίνει επίσης από τον δείκτη Euro Stoxx 600, χάνει 1%

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί  κατά 0,75% στις 563,5 μονάδες, προσεγγίζοντας πάλι την πάνω γραμμή της ζώνης στήριξης, όπου εκτιμάται ότι θα κριθεί ποια κατεύθυνση θα πάρει η αγορά.

Περίπου 1,05% χάνει ο FΤ25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.497,5 μονάδες. 22 από τις 25 μετοχές του είναι στο κόκκινο, καμία με με θετικό πρόσημο.

Πέραν των τραπεζικών, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Βιοχάλκο -2,3%, Grivalia -2%, ΟΠΑΠ -1,8%,  ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,5%