Με πτώση έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς η κατάσταση στην κινέζικη εταιρία Evergrande βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε απώλειες, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Evergrande στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από δημοσιεύματα ότι κλείστηκε συμφωνία για πώληση της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Η Evergrande τόνισε πως ζήτησε διακοπή συναλλαγών εν αναμονή ανακοινώσεων για μια μεγάλη συναλλαγή, και η Evergrande Property Services Group πρόσθεσε πως η ανακοίνωση περιλαμβάνει και μια "πιθανή γενική προσφορά μετοχών της εταιρείας”. Η κρατική εφημερίδα της Κίνας Global Times, ανέφερε πως η Hopson Development ήταν ο αγοραστής του 51% της μονάδας ακινήτων έναντι περισσότερων από 40 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (5,1 δισ. δολ. ΗΠΑ), επικαλούμενη πηγές. Ειδικότερα, οι Global Times αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι η China Evergrande θα πουλήσει το ήμισυ της συμμετοχής της στη μονάδα διαχείρισης ακινήτων της, στην Hopson Development έναντι άνω των 5 δισ. δολαρίων.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του πιθανόν να εμμείνουν στην υφιστάμενη συμφωνία τους να προσθέσουν 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην αγορά τον Νοέμβριο, δήλωσαν σήμερα τρεις πηγές από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+, εν μέσω πίεσης από τους καταναλωτές για μεγαλύτερη προσφορά αργού. Υπουργοί από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και άλλες χώρες, μια συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+, αναμένεται να συνεδριάσουν διαδικτυακά στις 16.00 ώρα Ελλάδας. Το πετρέλαιο μπρεντ, που έχει ενισχυθεί κατά 50% φέτος, σημείωσε άλμα πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα και σήμερα κινείτο γύρω στα 79 δολάρια, λόγω των προβλημάτων στην προμήθεια και λόγω της αύξησης της ζήτησης καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία της COVID-19.Ο οργανισμός συμφώνησε τον Ιούλιο να ενισχύει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2022 για να αντισταθμιστούν σταδιακά οι υφιστάμενες μειώσεις των 5,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα. «Το πιο λογικό είναι να προστεθούν 400.000 βαρέλια την ημέρα, όχι παραπάνω», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters, σε ερώτηση για το τι αναμένεται να αποφασίσουν οι υπουργοί. Άλλη πηγή δήλωσε ότι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, αφήνοντας, ωστόσο, περιθώριο για πιθανή αύξηση.
Ενας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες ότι οι Δημοκρατικοί θα απογοητευτούν καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα αναπροσαρμόζει περιοριστικά την ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, προκειμένου αυτή να ανταποκριθεί στις πολιτικές πραγματικότητες, αλλά τόνισε ότι τα δύο κεντρικά νομοθετήματα (αναβάθμιση υποδομών, κοινωνικές δαπάνες) θα γίνουν νόμοι των ΗΠΑ. «Οι άνθρωποι θα απογοητευτούν. Δεν θα λάβουν όλα όσα περιμένουν. Αυτή είναι η τέχνη της νομοθεσίας, αλλά ο στόχος εδώ είναι να έχουμε και τα δύο νομοσχέδια, ενώ θα δώσουμε μάχη, μέχρι να τα περάσουμε» δήλωσε ο Σέντρικ Ρίτσμοντ διευθυντής του Γραφείου Δημόσιας Συνεργασίας του Λευκού Οίκου στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC. O πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφτηκε το Καπιτώλιο την Παρασκευή σε μία προσπάθεια τερματισμού της διαμάχης μεταξύ των μετριοπαθών και των προοδευτικών εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, που απειλεί την ψήφιση των δύο κεντρικών νομοσχεδίων για την πολιτική του ατζέντα. Ο Μπάιντεν καταφέρθηκε σήμερα εναντίον της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι παίζει ένα «επικίνδυνο» παιχνίδι στο Κογκρέσο, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούνται με στάση πληρωμών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου προϊόντων φέτος και το 2022, αλλά προειδοποίησε για ανάκαμψη σε δύο επίπεδα και καθοδικούς κινδύνους από την πανδημία της COVID-19 και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο ΠΟΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει το εμπόριο προϊόντων φέτος να αυξηθεί κατά 10,8% ύστερα από μείωση κατά 5,3% το 2020. Τον Μάρτιο, είχε προβλέψει αύξηση 8,0% για το 2021. Ο Οργανισμός, που εδρεύει στη Γενεύη, ανέφερε ότι η αύξηση του εμπορίου θα επιβραδυνθεί στο 4,7% το 2022, πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη του 4,0%, με το εμπόριο να πλησιάζει την προ της πανδημίας μακροπρόθεσμη τάση.
Οι αεροπορικές εταιρίες αναμένεται να υποστούν σωρευτικές απώλειες παγκοσμίως ύψους 51,8 δισεκ. δολαρίων φέτος λόγω της Covid-19 και θα παραμείνουν στο "κόκκινο" το 2022 με μειωμένες απώλειες ωστόσο στα 11,6 δισεκ., ανακοίνωσε σήμερα η ένωσή τους, IATA.
Οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 1,2% τον Αύγουστο, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal μιλούσαν για αύξηση 1,1%. Τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά κατά 0,7%, από την αρχική εκτίμηση για 0,4%.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 34,003.19 μονάδες, με πτώση 0.94%.
Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε στις 4,302.17 μονάδες, χάνοντας 1.26%.
Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 14,255.5 μονάδες, με απώλειες 2.14%.
Tο συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 9,20 δολ. ή 0,5% και έφτασε στα 1.767,60 δολ. ανά ουγγιά.
Στο αργό, το συμβόλαιο του Νοεμβρίου αυξήθηκε 1,74 δολ. ή 2,3% και έκλεισε στα 77,62 δολ. ανά βαρέλι, όντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014, ενώ το Brent Δεκεμβρίου έφτασε 1,98 δολ. ή 2,5% στα 81,26 δολ. το βαρέλι, ανεβαίνοντας σε υψηλό 3 ετών.