Αγορές

Πτώση στη Wall - 1% κάτω ο Nasdaq


Με πτώση έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την εργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε απώλειες, ενώ οι Αμερικανοί εργοδότες προσέλαβαν περισσότερους από το αναμενόμενο εργαζομένους τον Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%. Ο αριθμός των εργαζομένων, εκτός του αγροτικού κλάδου, αυξήθηκε κατά 263.000 τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο αριθμός τους να αυξηθεί κατά 250.000. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο παρέμειναν αμετάβλητα, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται κατά 315.000.

Αναλυτές θεωρούν πως τα παραπάνω θετικά στοιχεία δίνουν ώθηση στη Fed για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με απώτερο στόχο τον πληθωρισμό.

Την άποψη πως ένα πολύ σοβαρό μείγμα αντίθετων ανέμων είναι πολύ πιθανό να σπρώξει τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς, εξέφρασε, σήμερα, ο CEO της JP Morgan, Τζέρεμι Ντάιμον, μιλώντας στο CNBC. Ο ίδιος σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία τα πηγαίνει ακόμα καλά και οι καταναλωτές θα είναι πιθανότατα σε καλύτερη κατάσταση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και σημείωσε πως «δεν μπορείς να μιλάς για την οικονομία χωρίς να μιλάς για πράγματα που αφορούν στο μέλλον - και τα πράγματα αυτά είναι σοβαρά». Εν συνεχεία, επεσήμανε ως ανησυχητικά σημάδια τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων περισσότερο από τις προβλέψεις, τις άγνωστες συνέπειες της ποσοτικής χαλάρωσης και  τον πόλεμο στην Ουκρανία και συμπλήρωσε ότι «αυτά είναι πολύ, πολύ σοβαρά πράγματα τα οποία πιστεύω ότι θα ωθήσουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο σε ύφεση σε έξι με εννιά μήνες από τώρα», αναφέροντας πως η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Σχετικά με το outlook του S&P 500 ο CEO της JP Morgan είπε ότι μπορεί να υποχωρήσει εύκολα επιπλέον 20% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Λόγο για αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης έκαναν οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας εξαιτίας του πληθωρισμού που οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, χτυπώντας την ανάπτυξη. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επεσήμανε στο ετήσιο συνέδριο των δύο Οργανισμών ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού "αρχίζει πραγματικά να δαγκώνει". Το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα σημειωθεί συρρίκνωση περίπου στο ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα το 2022 και το 2023, ενώ έως το 2026 θα έχουν εξαφανιστεί 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή. Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν να αφήσουν τον πληθωρισμό να είναι "ανεξέλεγκτο τραίνο". Εν συνεχεία, συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ βλέπει "ένα σημαντικό πρόβλημα" στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, όπου η μεταβλητότητα συμπιέζει την ανάπτυξη.

Επίσης, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας μίλησε για "πραγματικός κίνδυνος" παγκόσμιας συρρίκνωσης το επόμενο έτος, συμπληρώνοντας ότι η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, διογκώνοντας το χρέος τους σε τεράστια επίπεδα.

Σήμερα εορτάζεται η ημέρα του Κολόμβου στις ΗΠΑ και οι αγορές ομολόγων δεν θα λειτουργήσουν. 

Τον Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 3,7%.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 29,202.94 μονάδες, με πτώση 0.32%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,613.5 μονάδες, χάνοντας 0.72%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 10,542.1 μονάδες, με απώλειες 1.04%.

Στον χρυσό, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου διολίσθησε 2% ή 34,1 δολάρια, όντας στα 1.675,2 δολάρια ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού τύπου Brent, παράδοσης Νοεμβρίου μειώθηκαν 1%, στα 96,96 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Νοεμβρίου έπεσε κατά 1,6%, στα 91,13 δολάρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα