Αγορές

Πτώση-ρεκόρ της πιθανότητας χρεοκοπίας!


Αλλάζει θεαματικά η αντίληψη της διεθνούς αγοράς για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, την ώρα που η Wall Street δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, «σκουπίζοντας» τους νέους τίτλους του Δημοσίου.

Η αγορά των ελληνικών Credit Default Swaps (CDS: συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας) αποκτά και πάλι ρευστότητα και από τις συμβολαίων που ανοίγουν για την ασφάλιση κινδύνου χρεοκοπίας σε ορίζοντα 5ετίας συνάγεται ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας έχει πέσει στο 30,6%, που είναι και η χαμηλότερη τιμή μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές, το 2010.

Είναι ενδιαφέρον ότι η προηγούμενη χαμηλή τιμή (38%) είχε καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό αίτημα τότε το «κούρεμα» του χρέους, είχε ουσιαστικά βάλει… προσωρινό «λουκέτο» στην αγορά των CDS. Ουδείς δεχόταν να ασφαλίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δηλαδή η πιθανότητα χρεοκοπίας είχε εκτιναχθεί σχεδόν στο 100%!

Μέχρι τον Απρίλιο του 2017, τα CDS έδιναν πολύ υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας, πάνω από 50%, αλλά μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, στις 15 Ιουνίου, το ποσοστό υποχώρησε χαμηλότερο από 34% και μετά την επιτυχή έκδοση ομολόγων «βούλιαξε» στο 30%.

Αυτό είναι ένα «αφανές» για τους περισσότερους, αλλά σημαντικό «κέρδος» από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου: το γεγονός ότι άνοιξε πάλι η αγορά των CDS, με επενδυτές πρόθυμους να ασφαλίσουν τον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας, αποτελεί μια πιστοποίηση επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, έστω και αν το 30% δεν παύει να είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ήλθε το δολάριο!

Μια περαιτέρω σημαντική ένδειξη για την αλλαγή των αντιλήψεων της διεθνούς αγοράς για τους κινδύνους και τις προσδοκώμενες αποδόσεις από την Ελλάδα παρέχουν και τα στοιχεία για την κατανομή των τίτλων από την πρώτη έκδοση ομολόγων του Δημοσίου από το 2014, τα οποία γνωστοποίησαν οι τράπεζες που συμμετείχαν στο σχήμα αναδόχων της έκδοσης.

Σε αντίθεση με την έκδοση του 2014, που είχε αφήσει μάλλον αδιάφορα τα επενδυτικά κεφάλαια της Wall Street, αυτή την φορά αμερικανικά hedge funds και πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια αναδυόμενων αγορών είχαν σημαντική συμμετοχή στην απορρόφηση των νέων ομολόγων –στο σκέλος της έκδοσης που αφορούσε την ανταλλαγή παλιών τίτλων του 2014 με νέους, η ζήτηση προήλθε κατά 75% την Ελλάδα, δηλαδή κυρίως από τις τράπεζες.

Το «νέο» χρήμα που τοποθετήθηκε στα 5ετή ομόλογα ήταν κατά κύριο λόγο αμερικανικής προέλευσης, καθώς τα χαρτοφυλάκια της Wall Street απορρόφησαν το 44% της έκδοσης, εισφέροντας περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο της έκδοσης του 2014, όπως μεταδίδει το International Financing Review της Thomson Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρώτα βήματα διαπραγμάτευσης των νέων τίτλων στη δευτερογενή αγορά, οι τιμές που δίνονται είναι υψηλότερες από την τιμή διάθεσης, κάτι που δείχνει ότι η έκδοση έχει τιμολογηθεί ορθά και η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Ειδικότερα, οι τιμές που δίνονταν για τα νέα πενταετή, που διατέθηκαν στην τιμή του 98,906, ήταν 99,45 (bid) και 99,75 (ask). Όπως σημειώνει το IFR, το MarketAxess κατατάσσει τα νέα 5ετή στη 17η θέση των ομολόγων με τις περισσότερες συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά κρατικού χρέους, με 110 συναλλαγές, συνολικής αξίας 160 εκατ. ευρώ.