Επιχειρήσεις

Πτώση κερδών για τα Πλαστικά Κρήτης


Μειώθηκαν κύκλος εργασιών και καθαρή κερδοφορίας, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο τα Πλαστικά Κρήτης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

  • Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 218,2 στα 197,9 εκατ. ευρώ.
  • Το EBITDA αποκλιμακώθηκε από τα 39,1 στα 35,6 εκατ. ευρώ.
  • Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν από τα 26,4 στα 22,5 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι υψηλές θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που σημειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαν ως αποτέλεσμα το θετικό καθαρό ταμείο του Ομίλου να εκτιναχθεί στα 90,9 εκατ. ευρώ!

Σε ότι αφορά την πορεία του δεύτερου φετινού εξαμήνου, η διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης αναφέρουν:

«Η ζήτηση παρέμεινε σχετικά υποτονική κατά τη διάρκεια του 2023 στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιούμαστε, πράγμα που δημιούργησε συνθήκες εντονότερου ανταγωνισμού και πίεση στα περιθώρια κέρδους. Εξαίρεση αποτέλεσε η Κίνα στην οποία το πρώτο εξάμηνο είχαμε αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις εξαγωγές.

Για τον Όμιλό μας υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία όπως η αύξηση της παραγωγικής μας δυναμικότητας στην Κίνα με το νέο εργοστάσιο και η νέα γραμμή παραγωγής 7-στρώσεων στο εργοστάσιο στη Γαλλία που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία και αποτελεί σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού. Η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών και των θαλάσσιων ναύλων καθώς και η σταθεροποίηση του κόστους ενέργειας, έχουν βοηθήσει στη βελτίωση του κόστους των εξαγωγών μας, τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα.

Ο τεράστιος σεισμός στην Τουρκία επηρέασε αρνητικά τη δραστηριότητα στη χώρα αυτή το πρώτο ήμισυ του έτους, και ιδιαίτερα την περιοχή του Γκαζιαντέπ όπου βρίσκεται το ένα από τα δύο εργοστάσια της θυγατρικής μας.

Λόγω της ρευστότητας των συνθηκών, δεν είναι εφικτή κάποια ακριβής πρόβλεψη ως προς το αποτέλεσμα της χρήσης 2023 το οποίο στην παρούσα φάση φαίνεται ότι θα είναι μειωμένο σε σχέση με το 2022.

Για το μέλλον, εμφανίζονται αρκετές προκλήσεις, όπως η μείωση κατανάλωσης πλαστικού σε ορισμένες εφαρμογές, η δυσκολία στην εξεύρεση ειδικευμένων τεχνικών, ακόμα και στελεχών σε κάποιους τομείς, η ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού λόγω επενδύσεων που έγιναν στον κλάδο μας την περίοδο 2020-21 και η στρατηγική τοποθέτηση ορισμένων ανταγωνιστών μας σε σημαντικές για εμάς αγορές. Θα απαιτηθεί σοβαρή και συνεχής προσπάθεια στον τομέα του R&D, της εμπορικής ανάπτυξης, της εσωτερικής οργάνωσης και ενδεχόμενα στρατηγικής φύσεως κινήσεις για να ανταπεξέλθουμε τα επόμενα χρόνια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε αυτές τις προκλήσεις».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα