Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο κλείνει... μικρομεσαία θέματα της αξιολόγησης στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς, οι μέχρι στιγμής συζητήσεις για τα εργασιακά φέρνουν νέα ψυχρολουσίαγια την κυβέρνηση, καθώς οι Θεσμοί απορρίπτουν την ελληνική πρόταση απεμπλοκής με μετάθεση αυτής της δύσκολης διαπραγμάτευσης στην επόμενη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει το sofokleousin και είχαν επιβεβαιωθεί από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την πρόσφατη ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεπερασθεί το αδιέξοδο για τα εργασιακά, πρότεινε στους Θεσμούς να μετατεθεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης η σχετική διαπραγμάτευση, ώστε να μην μπλοκαρισθεί η συνολική συμφωνία στην παρούσα φάση.
Όμως, Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε χθες τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες για την πορεία των διαπραγματεύσεων διέψευσε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι το σενάριο της αναβολής μπορεί να «περπατήσει», χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες φήμες», όλα όσα διακινούνται στον ελληνικό Τύπο τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση, για την οποία είχε μιλήσει ανοικτά και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να προσπαθήσει να φέρει σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο τη συζήτηση για τα εργασιακά, κάτι που αναμένεται ότι θα επιχειρήσει, σε πρώτη φάση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Eurogroup της Δευτέρας.
Διχασμένοι οι Θεσμοί
Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς εστιάζεται στην εντελώς διαφορετική γραμμή που ακολουθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ για αυτό το θέμα. Όπως επιβεβαιώνεται και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τις περισσότερες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, που κινούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των βέλτιστων πρακτικών στις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Αθήνα, μάλιστα, υποστηρίζει -όχι αβάσιμα- ότι σε αυτή τη συζήτηση η Κομισιόν και όχι το Ταμείο θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, στο βαθμό που ο φάκελος των εργασιακών εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και όχι στη συζήτηση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το ΔΝΤ.
Αυτά τα επιχειρήματα αναμένεται να αναπτύξει όχι μόνο ο κ. Τσακαλώτος, αλλά πιθανόν και ο πρωθυπουργός σε επόμενες συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Επιπλέον, όμως, το Μαξίμου αναμένεται ότι θα διαμηνύσει στους Ευρωπαίους ότι, ακόμη και αν ήθελε να συμφωνήσει για τα εργασιακά με το ΔΝΤ, θα ήταν αδύνατο να γίνει δεκτή τέτοια συμφωνία από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
"Δεν περνάει"
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο sofokleousin κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές είναι έτοιμοι για ένα συμβιβασμό σε πολλά θέματα, για τα οποία άλλοτε χαράσσονταν «κόκκινες γραμμές», αλλά σε καμία περίπτωση στο θέμα των εργασιακών, που έχει και το μεγαλύτερο πολιτικό και ιδεολογικό βάρος.
Άλλωστε, και ο υπουργός Οικονομικών, στην τελευταία ενημέρωση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προσέδωσε ιδεολογική φόρτιση στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων προκειμένου να αναστραφεί, όπως τόνισε, η τάση της επιβολής βαρών στον κόσμο της εργασίας.
«Ο κόσμος της εργασίας και ο πιο φτωχός κόσμος και τα μεσαία στρώματα επλήγησαν πολύ στην κρίση. Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα συμμετέχουν στην καμπή της ανάπτυξης και είναι σημαντικό να έχουν τις εγγυήσεις ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι για τους λίγους» υπογράμμισε.