Πολιτική

Ψυχάρης: «Βήμα»-«Νέα» χωρίς ΔΟΛ θα είναι άλλες εφημερίδες


Ενώ παραμένει αμφίβολο αν ο ΔΟΛ θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του ή αν θα μπεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και θα πουληθούν οι τίτλοι των εφημερίδων του, ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος δεν έχει "καταθέσει τα όπλα".

Στα σενάρια πώλησης των εφημερίδων απαντά ότι «οι εφημερίδες δεν είναι γιαούρτια»: Αν πουληθεί ο τίτλος και η εφημερίδα ξαναβγεί με νεό ιδιοκτήτη και συντακτικό επιτελείο, δεν θα είναι ίδια, ούτε θα έχει το παλιό κύρος.

Η άποψη αυτή διατυπώνεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο των «Νέων». Είναι στην ουσία η απάντηση του Σταύρου Ψυχάρησε τραπεζίτες, πολιτικούς και επίδοξους επενδυτές, οι οποίοι συζητούν - ή τουλάχιστον επικροτούν - σενάρια εκκαθάρισης του ΔΟΛ και πώλησης των εντύπων του.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ επιδιώκει μία λύση διάσωσης με την οποία ο ίδιος θα παραμείνει έστω και ως μειοψηφών μέτοχος, διατηρώντας τουλάχιστον  δημοσιογραφικό έλεγχο στις δύο εφημερίδες του Συγκροτήματος.

Σήμερα «Τα Νέα» βγήκαν με πρωτοσέλιδο τίτλο «Αλήθειες και Κραυγές» και κεντρικό άρθρο υπό τον τίτλο «Τι (δεν) είναι οι εφημερίδες».

Τα βασικά σημεία του άρθρου, που αφορά τα διαδραματιζόμενα στον ΔΟΛ και το μέλλον των εφημερίδων του:

 «Αν μια γαλακτοβιομηχανία αλλάξει χέρια, ο καταναλωτής θα βρει την επόμενη μέρα στα ράφια το ίδιο γιαούρτι. Δεν ισχύει το ίδιο και για τις εφημερίδες. τα συστατικά των προϊόντων της ενημέρωσης –η υπεραξία που τα συνδέει με το κοινό τους για γενιές ολόκληρες– είναι άυλα. Είναι ένα κεφάλαιο αξιακό που το εκφράζουν και το μεταλαμπαδεύουν οι άνθρωποι. Οι δημοσιογράφοι. Ετσι και αυτή η εφημερίδα. Είναι επί δεκαετίες πυλώνας της δημόσιας σφαίρας, επειδή ενσωματώνει και καλλιεργεί ορισμένες αξίες. Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας. Το προοδευτικό Κέντρο. Τις σταθερές της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Αυτή η εφημερίδα –μαζί με την αδελφή της, “Το Βήμα”– είναι μια από τις πλουραλιστικές κοίτες μέσα από τις οποίες πέρασαν οι πολιτικές ιδέες και τα πολιτιστικά ρεύματα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Σε αυτή τη λειτουργία της οφείλει ακόμα την επιρροή της».

Και συνεχίζει το κεντρικό άρθρο των «Νέων»:

«Η ιδέα ότι σφετεριζόμενος κάποιος έναν ιστορικό τίτλο αποκτά αυτομάτως και την ισχύ του, για να τη διαθέσει για τις δικές του σκοπιμότητες δεν είναι μόνο αντιδημοκρατική. Είναι και εξωπραγματική. Η ισχύς των εφημερίδων είναι συνυφασμένη με το άυλο, ιστορικό τους κεφάλαιο. Αν κάποιος το απαλείψει, απαλείφει και τον λόγο ύπαρξης της εφημερίδας. Αν αύριο κάποιος τυπώσει ένα φύλλο με τους ιδεασμούς του, κοσμώντας το με το λογότυπο των “Νέων”, αυτό που θα κρεμαστεί στα περίπτερα δεν θα είναι “Τα Νέα”. Οι εφημερίδες δεν είναι γιαούρτια».