Οικονομία

«Ψήνονται» αλλαγές στο επίδομα ανεργίας -Πιλότος η πρόταση Πισσαρίδη


Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ με γνώμονα και τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

Πρόσφατα, μάλιστα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είπε πως το θέμα της αναμόρφωσης του επιδόματος ανεργίας θα τεθεί επί τάπητος, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού), με στόχο:

  • να στηρίξει περισσότερο τους ανέργους στην αναζήτηση εργασίας
  • να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός, που θα συνδυάζει την κατάρτιση με την απασχόληση και θα βασιστεί στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες , τα σενάρια που επεξεργάζονται προβλέπουν αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, ώστε να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Ειδικότερα, από τους Σοφούς της Επιτροπής Πισσαρίδη προτείνεται το ύψος του επιδόματος να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ για έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για έως 6 μήνες επιπλέον το επίδομα ανεργίας στο ύψος των 400 ευρώ όπως περίπου ισχύει σήμερα.

Η πρόταση Πισσαρίδη

Η  πρόταση που περιλαμβάνεται στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη χαρακτηρίζεται ενδιαφέρουσα από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου εργασίας καθώς δίνει έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση και κινητοποιεί άμεσα τον άνεργο ώστε να μην περάσει στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του χρόνου, καθώς το σχέδιο προβλέπει:

  • Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί κατ αρχήν πιλοτικά από τις αρχές του 2022, θα δοκιμαστεί και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε οριζόντια εφαρμογή 
  • Η πιλοτική εφαρμογή θα αφορά μια συγκεκριμένη δεξαμενή ανέργων με ειδικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια.

Παράλληλα σχεδιάζονται ήδη από το υπουργείο εργασίας και τον ΟΑΕΔ μικτά προγράμματα απασχόλησης που θα συνδυάζουν επιδότηση αλλά και επαγγελματική κατάρτιση με στόχο να «τρέξουν» στην αγορά για την ανάσχεση της ανεργίας, μόλις υποχωρήσουν τα επιδημιολογικά φαινόμενα.