Πολιτική

Ψήφος ομογενών: Οι Έλληνες των ΗΠΑ ζητούν επιστολική ψήφο και κατάργηση των περιορισμών


Τη στήριξη τους στη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τη ψήφο των ομογενών εκφράζουν οι Έλληνες των ΗΠΑ με επιστολή που έστειλαν στη Βουλή των Ελλήνων.

Στην επιστολή τους, οι ομογενείς ζητούν από τη Βουλή να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών υιοθετώντας το δικαίωμα στην επιστολική ψήφο και προωθώντας παράλληλα την κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στο δικαίωμα της ψήφου για τους Έλληνες μου διαμένουν στο εξωτερικό.

Η επιστολή στη Βουλή στάλθηκε από το Φόρουμ των Προέδρων, μια οργάνωση ομπρέλα που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες ομογενείς κατά μήκος των ΗΠΑ.

Στην επιστολή τους, οι ομογένειες διευκρινίζουν ότι δεν ζητούν τη παροχή ενός νέου δικαιώματος με δεδομένο ότι μιλάμε για Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στην εκλογική διαδικασία εάν ταξιδέψουν μέχρι την Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την άσκηση του δικαιώματος που μας παρέχει το Σύνταγμα. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παραθυράκια. Το μόνο που ζητάμε είναι να μπορούμε να ασκούμε αυτό το δικαίωμα, ψηφίζοντας από τον τόπο διαμονής μας. Όπως ακριβώς γίνεται με τους πολίτες πολλών άλλων χωρών. Οι Έλληνες του εξωτερικού ούτε είναι, ούτε πρέπει να αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Στην ίδια γραμμή με το Φόρουμ των Προέδρων κινήθηκε και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Έντι Ζεμενίδης ανέφερε ότι «εφόσον η ψήφος των ομογενών έχει γίνει ένα τόσο βασικό χαρακτηριστικό της νέας πολιτικής της Ελλάδας για την αναβίωση των σχέσεων με τη διασπορά της, δεν έχει νόημα να υπάρχουν ημίμετρα. Για να λειτουργήσει πραγματικά αυτή η πολιτική, θα πρέπει όποιος έχει την ελληνική υπηκοότητα να έχει και το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής του. Αυτή η πολιτική είναι συνεπής με το Σύνταγμα και τον απώτερο στόχο που είναι να έρθει η διασπορά πιο κοντά στην Ελλάδα».

Η Επιστολή των Ομογενών στη Βουλή των Ελλήνων

«Εκπροσωπώντας δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων του εξωτερικού σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή ώστε να ακουστεί παντού η φωνή της ομογένειας. Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Λατρεύουμε την πατρίδα μας, πληρώνοντας φόρους εκεί, υποστηρίζοντας τις οικογένειες μας και διαφημίζοντας την Ελλάδα στο εξωτερικό σε κάθε ευκαιρία. Στηρίζουμε την πατρίδα μας στα εθνικά της θέματα και είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της στα κράτη που μας φιλοξενούν. Για αυτό θέλουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ζητάμε να αρθούν άμεσα όλοι οι περιορισμοί του Νόμου 4648 στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που έτσι κι αλλιώς είναι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μπορούν συνταγματικά να ψηφίσουν ερχόμενοι στη πατρίδα ανεξαρτήτου ηλικίας και γενιάς. 'Αρα γιατί όχι και από το εξωτερικό; Μόνιμοι κάτοικοι, εργαζόμενοι, φοιτητές και γενικά οι Έλληνες που βρίσκονται την ημέρα των εκλογών στο εξωτερικό.

• Κατάργηση της διαμονής συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών.

• Κατάργηση της υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

• Υιοθέτηση Επιστολικής Ψήφου.

Σας ζητάμε να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον των πολλαπλών γενεών μας για όσα συμβαίνουν, να κρατήσετε ζωντανούς τους δυνατούς δεσμούς μας με τη χώρα. 'Αλλωστε το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον.

Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την άσκηση του δικαιώματος που μάς παρέχει το Σύνταγμα. Χωρίς καθυστερήσεις χωρίς παραθυράκια. Το μόνο που ζητάμε είναι να μπορούμε να ασκούμε αυτό το δικαίωμα, ψηφίζοντας από τον τόπο διαμονής μας. Όπως ακριβώς γίνεται με τους πολίτες πολλών άλλων χωρών. Οι Έλληνες του εξωτερικού ούτε είναι, ούτε πρέπει να αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχετε μεταξύ λόγων και πράξεων. Σας ζητάμε η άρση των αντισυνταγματικών περιορισμών να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία, γι' αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, πέρα και πάνω από κόμματα».

Το Forum των Προέδρων Ομοσπονδιών Αμερικής

• Κωνσταντίνος Χανιωτάκης - Ομοσπονδία Ελληνικών Οργανώσεων Ιλλινόις «Ενωσις».

• Ιωάννης Κατσίμπαρης - Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδα.

• Σταθης Καραντωνης - Ομοσπονδία Ελληνικών Οργανώσεων Φιλαδέλφειας.

• Δρ. Σπύρος Μεζίτης - Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής.

• Α. Βουρνά - Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

• Τάσσος Ζωγράφος - Ομοσπονδία Ελληνικών Οργανώσεων Βορείου Καλιφόρνιας.

• Ιωάννης Ρεμεδιάκης - Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού Νοτιοδυτικών Πολιτειών.

• Βασίλειος Καφκάς - Ομοσπονδία Ελληνικών Οργανώσεων Νέας Αγγλίας.

• Τιμολέον Κακούρος - Ομοσπονδία Ελληνικών Οργανώσεων Λακωνίας.

• Νικος Αποστολόπουλος - American Hellenic Congress.

• Δημήτρης Ματσαμάκης - Ομοσπονδία Ελληνικών Οργανώσεων Ντιτρόιτ.

• Νίκος Αντων - Ομοσπονδία Ελληνικών Οργανώσεων Φλόριδας.