Οικονομία

Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία από την S&P – Κλείδωσε νέα έξοδος στις αγορές


Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ισχυρό στήριγμα στη νέα έξοδος στις αγορές που θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο, μετά το Πάσχα, αποτελεί η αναβάθμιση από την Standard  & Poor’s. 

Προσδίδει συνάμα μια σημαντική ώθηση προς τον εθνικό στόχο της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς πλέον η Ελλάδα υπολείπεται μόνο ένα σκαλοπάτι. Ευλόγως, ωστόσο, θα πει κάποιος, πώς τα… δύσκολα έπονται, καθότι οι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, στο σύνολό τους, όχι μόνο η S&P, δεν προτίθενται να «χαρίσουν» εύκολα την επενδυτική βαθμίδα και θα βάλουν δύσκολα στην Ελλάδα. Στο πρόσφατο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, είχαν κατηγορηθεί πως έδιναν στη χώρα μας αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, χωρίς όμως η Ελλάδα να διαθέτει τα πραγματικά δημοσιονομικά και οικονομικά εχέγγυα. Αυτό το λάθος του παρελθόντος, το οποίο χρεώθηκαν, οι οίκο αξιολόγησης δεν το λησμονούν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αναβάθμιση από τη S&P, η οποία είχε προαναγγελθεί από τον Απρίλιο του 2021-όταν ο οίκος ανέβασε τη βαθμολογία της Ελλάδας και το οutlook σε θετικό- αλλά δεν ευοδώθηκε στην προηγούμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση του Οκτωβρίου 2021, βάζει ένα σημαντικό λιθαράκι στην εθνική προσπάθεια για την επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα προσφέρει στήριξη και θωρακίζει τη ελληνική οικονομία, η οποία θα επιχειρήσει να βγει ξανά στις αγορές ομολόγων μετά το Πάσχα.  Το οικονομικό επιτελείο περίμενε το θετικό σήμα από την Standard & Poor’s προκειμένου να κλειδώσει την απόφαση της για έκδοση πενταετούς, κατά άλλες πληροφορίες επταετούς ομολόγου την άλλη εβδομάδα. Στόχος της εξόδου είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα έξοδος στις αγορές, η δεύτερη κατά  σειρά το 2022, δεν θα γίνει σε ευνοϊκό τάιμινγκ για την ελληνική οικονομία, καθώς είναι πασιφανές πώς η εποχή των χαμηλών αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και ο φθηνός δανεισμός έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών, κινούνται συνεχώς ανοδικά και τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το ελληνικό δεκαετές, η απόδοση του οποίου προσεγγίζει πλέον το 3%.

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη Ιανουαρίου η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο, το επιτόκιο του οποίου διαμορφώθηκε στο 1,84% αρκετά «τσιμπημένο» και σχεδόν διπλάσιο από αυτό της έκδοσης του Ιουνίου, που ήταν 0,88%.  Η χώρα άντλησε 3 δισ.ευρώ από την εν λόγω έξοδο.
 

Διαβαστε επισης