Σε πλήρη σύγχυση βρίσκονται η ελληνική κοινωνία και το εκλογικό σώμα, καθώς απόψεις και αντιλήψεις για τα σημαντικότερα ζητήματα του τόπου διαθλώνται μέσα από το πρίσμα του κομματικού φανατισμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, καταλήγοντας σε αντιφατικές επιλογές.
Αυτή είναι η βασική διαπίστωση που προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης της MRB για την εφημερίδα Real News, η οποία δεν αφορά την πρόθεση ψήφου, αλλά τις απόψεις των πολιτών για τις πολιτικές εξελίξεις, το χρόνο εκλογών και την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Το στοιχείο που θα απασχολήσει ασφαλώς τα κομματικά επιτελεία και τους αναλυτές είναι η μεγάλη αντίφαση μεταξύ εκτιμήσεων και «επιθυμιών» των ψηφοφόρων:
- Περίπου τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 75,9%) ζητούν εθνικό διάλογο και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής περιόδου, θεωρώντας ότι αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για να ξεφύγουμε οριστικά από την κρίση και να να μπει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης
- Όμως, αν και τάσσονται υπέρ του εθνικού διαλόγου και της συνεννόησης, πάνω από 6 στους 10 ψηφοφόρους (το 62%) εμφανίζονται στη δημοσκόπηση να θέλουν πρόωρες εκλογές – «μέχρι τον Μάρτιο» οι τρεις στους 10, τον Μάιο με τις ευρωεκλογές οι υπόλοιποι.
Οσον αφορά την πορεία της οικονομίας, δεν φαίνεται να υπάρχει αισιοδοξία. Στη δημοσκόπηση της MRB, το 53,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί «πιθανή ή πολύ πιθανή» τη λήψη νέων μέτρων που θα έχουν αρνητική επίπτωση στα εισοδήματα.
Η απάντηση αυτή συναρτάται με τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας: Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες (60,7%) είπαν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα εμφανίσει φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης(!) – αν και όλες οι εκθέσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και διεθνών οίκων προβλέπουν το αντίθετο.
Είναι μια αυθαίρετη άποψη των ψηφοφόρων, υπαγορευόμενη προφανώς από κομματικές προτιμήσεις και αντιπολιτευτική διάθεση, που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σύγχυση στο εκλογικό σώμα.