Πολιτική

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023


«Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει αύξηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία συνδέεται με το κόστος της ενέργειας, με τον εξοπλισμό της νέας Βουλής η οποία θα προκύψει με τις εθνικές εκλογές, με τον πληθωρισμό που έχει επίπτωση και σε λειτουργικά έξοδα και σε αγορά αγαθών. Επίσης η αύξηση συνδέεται», όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, «και με την προσωπική διαφορά και με την αύξηση του προϋπολογισμού δαπανών στο Κανάλι της Βουλής».

«Η Βουλή παραμένει ωστόσο Σώμα τής κρατικής μηχανής, αυτόνομο συνταγματικά, το οποίο σέβεται το δημόσιο χρήμα και που κατάφερε τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης να λειτουργήσει ομαλά και χωρίς προσκόμματα, παρά το ότι φύγαμε από προϋπολογισμούς 220 και 219 εκατομμυρίων ευρώ και είμεθα σήμερα, σε προϋπολογισμούς 148 ή 149 εκατομμυρίων ευρώ. Συμπιέσαμε, δηλαδή, το κόστος λειτουργίας, όπως συμπιέστηκε όλο το Δημόσιο, όπως συμπιέστηκε ο ελληνικός λαός, χωρίς αυτό να υπονομεύσει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα αυτού του πολύπλοκου και πολυσήμαντου μηχανισμού», είπε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας πως οι δαπάνες της Βουλής απεικονίζονται «μέχρι τελευταίας λογιστικής ρανίδος».

Αναφέρθηκε στο ευρύ πλέγμα «εξωστρεφών» δραστηριοτήτων της Βουλής. Ανέφερε ενδεικτικά πως, η Βουλή «σαν δημοκρατικό συνταγματικό εκπαιδευτήριο της νέας γενιάς» από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θα υποδεχθεί περίπου 20.000 παιδιά, από 480 σχολεία ενώ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα επισκεφθούν τη Βουλή 500 σχολεία. Ετησίως, επισκέπτονται τη Βουλή περισσότεροι από 150.000 Έλληνες και Ελληνίδες, «επισκέπτονται το Κοινοβούλιο για να μάθουν πράγματα που αφορούν τη λειτουργία του, για τις εκθέσεις του, για τον τρόπο με τον οποίο η εθνική αντιπροσωπεία μπορεί να τους εκπροσωπεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ως προς το σκέλος της πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς τής Βουλής, ο κ. Τασούλας είπε ότι η Βουλή συνέδραμε σημαντικά το ΕΣΥ, τα τελευταία χρόνια, συνέδραμε πολιτιστικές και τοπικές δράσεις συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, συνέδραμε συλλόγους που ασχολούνται με τον τοπικό πολιτισμό, τη λαογραφία. Σύντομα η Βουλή θα χρηματοδοτήσει σημαντικό έργο στο Καλπάκι, «όπου επιτέλους θα αναγραφούν τα 14.000 ονόματα των πεσόντων του έπους του 1940, με χορηγία της Βουλής προς τον τοπικό Δήμο. Η χορηγία είχε αποφασιστεί επί προεδρίας Δημητρίου Σιούφα και υλοποιείται τώρα». Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Τασούλας, η Βουλή χρηματοδοτεί στα Τζουμέρκα την ανακαίνιση και τη βελτίωση δωρεάς βιβλιοθήκης του αείμνηστου Γιάννη Μπανιά, χρηματοδοτεί τη μετατροπή της κατοικίας του Κωνσταντίνου Φρόντζου σε λαογραφικό μουσείο, χρηματοδοτεί την έκδοση βιβλίων για βιογραφίες πολιτικών, «ώστε ο ελληνικός λαός να γνωρίσει ακόμη καλύτερα, τον ρόλο και τη συμβολή παλαιών πολιτικών όλων των παρατάξεων στην ιστορική πορεία της χώρας».

Στους «μηχανισμούς μνήμης και ανάδειξης της μνήμης», που συνέβαλε η Βουλή, ο κ. Τασούλας συμπεριέλαβε τις πολυάριθμες δράσεις, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το διάστημα που προηγήθηκε σημαντικά ήταν τα βήματα που έγιναν και για την ανάδειξη του πρώην Καπνεργοστασίου στη Λένορμαν, ως χώρου εκθεσιακού. Το "Καπνεργοστάσιο" θα αξιοποιηθεί και με άλλες μορφές προβολής, με εκδηλώσεις πολιτιστικές, και όπως αποκάλυψε ο κ. Τασούλας, η Βουλή δέχεται ήδη προτάσεις για τη στέγαση τέτοιων δράσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά, ο κ. Τασούλας επεφύλασσε στις ενεργειακές απαιτήσεις. Χάρη στα έργα που έχουν γίνει και δρομολογηθεί, η Βουλή το 2023 θα έχει οικονομικό όφελος στο κόστος ενέργειας 45% και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της κατά 40%.

   Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023

Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023 προϋπολογίζονται στα 148,9 εκατομμύρια ευρώ και, μεταξύ άλλων, αφορούν:

   - παροχές στους εργαζόμενους (μισθοί- εισφορές) που θα ανέλθουν σε 112,5 εκατομμύρια ευρώ

   - κοινωνικές παροχές δηλαδή, υιοθεσίες παιδιών πεσόντων στρατιωτικών και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάθε χρόνο η Βουλή δαπανά 700.000 με 800.000 ευρώ, για τις παροχές προς τις οικογένειες πεσόντων εν υπηρεσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

   - συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς που μετέχει το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας, που είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ

   - αγορές αγαθών και υπηρεσιών για τις οποίες προβλέπεται δαπάνη 27 εκατομμυρίων

   - τόκοι από δικαστικές αποφάσεις ύψους 55.000 ευρώ

   - αποθεματικό ύψους 100.000 ευρώ

   - πάγια περιουσιακά στοιχεία

   - αγορές έργων τέχνης για τον εμπλουτισμό της συλλογής της Βουλής ή τον επαναπατρισμό σημαντικών έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, από το εξωτερικό.

Διαβαστε επισης