Οικονομία

ΠΣΕ: Χρειάζεται εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με τίτλο «Πορεία προς το Μέλλον: Ανάπτυξη με επίκεντρο τις εξαγωγές» που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 3 Απριλίου στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι ομιλητές σύσσωμοι υπογράμμισαν τη σημασία της Εξωστρέφειας στην ανάκαμψη της οικονομίας ενώ στάθηκαν στην ανάγκη στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, μέσα από φορολογικά και άλλα κίνητρα. Παράλληλα, εξέφρασαν την άποψη πως οι εξαγωγές πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που οφείλει να οικοδομήσει η χώρα, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και τόνισαν τη βούλησή τους να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Το «εναρκτήριο λάκτισμα» του Συνεδρίου έδωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο που τίμησε με την παρουσία του την έναρξη του Συνεδρίου, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα για την αξία και τον ρόλο των εξαγωγών στην  επιστροφή της οικονομίας σε έναν νέο ενάρετο κύκλο.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια, η οποία  και τόνισε τη σημασία επένδυσης στην ψηφιοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα αποτελέσει καταλύτη για τη μετάβαση της οικονομίας στην επόμενη μέρα ενώ μίλησε για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την πλεονεκτική γεωστρατηγική θέση της χώρας μας ενώ σημείωσε πως η Εξωστρέφεια είναι στο DNA του Έλληνα.
 
Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος στην τοποθέτησή του επεσήμανε τα επιτεύγματα-ρεκόρ των ελληνικών εξαγωγών ενώ ανέλυσε τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των εξωστρεφών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο της επόμενης μέρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, σημειώνοντας πως η χώρα αφήνει πίσω τα δύσκολα και εισέρχεται σε νέα φάση ενώ εκτίμησε ότι η πρόοδος θα συνεχισθεί. 

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε πως παρά την αύξηση που καταγράφει η εξαγωγική δραστηριότητα, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, λέγοντας μάλιστα πως πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια για να συνεχισθεί η ανοδική πορεία. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, η οποία θα εστιάζει μεταξύ άλλων στη μείωση των φόρων ενώ επανέλαβε τη βούληση της ΝΔ να στηρίξει έμπρακτα τους εξαγωγείς, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις (έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ). 

Ιδιαίτερα παραγωγική ήταν η 1η Ενότητα του Συνεδρίου, η οποία επικεντρώθηκε στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, αφού επεσήμανε την ισχυρή δέσμευση της αμερικάνικης κυβέρνησης στην χώρας μας, υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη βούληση της Πρεσβείας να προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια στις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν την παρουσία τους στην αμερικάνικη αγορά και να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες, ενώ στάθηκε στον ρόλο των ομογενών και στις γέφυρες που μπορούν να σταθούν για μόνιμη ανάπτυξη.
 
Στις πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εξαγωγείς ενώ εκτίμησε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να κάνουν οι εξαγωγές το μεγάλο άλμα. 

Ο Γεώργιος Κουμουτσάκος, Bουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών υποθέσεων της ΝΔ αναγνώρισε πως η γεωστρατηγική αξίας της χώρας έχει αναβαθμισθεί, συμπληρώνοντας όμως πως αυτό συμβαίνει διότι ο περίγυρος μας χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα. Τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που έχει, όντας πλέον στο κέντρο των διεθνών εμπορευματικών ροών από τη μετατόπιση του παγκόσμιου εμπορίου προς την Ασία και εξέφρασε τη βούληση της ΝΔ να ενδυναμώσει την οικονομική διπλωματία, η οποία μπορεί και πρέπει να βοηθήσει τους εξαγωγείς. 

Τις τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών εμπορικών σχέσεων σε διάφορους τομείς ανέλυσαν διεξοδικά οι Πρέσβεις της Ινδίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας καθώς και ο επιτετραμμένος της Ιταλικής Πρεσβείας ενώ ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος υποστήριξε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια προς ένα πιο εξωστρεφές οικονομικό μοντέλο.

Εξίσου γόνιμη ήταν και η επόμενη ενότητα για τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου και των επιχειρήσεων. Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκος Παππάς υπογράμμισε πως η ψηφιοποίηση θα βελτιώσει άρδην τη λειτουργία του Δημόσιο Τομέα και στάθηκε σε δυο έργα, στο ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ και στην «ψηφιακή πύλη» που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που πολίτες και επιχειρήσεις συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Η ψηφιοποίηση είπε ακόμη θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων πάνω από 380 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και παράλληλα θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Τομέα.
 
Από την πλευρά του, ο πρώην Υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντιπρόεδρος της Quest Holdings, ιδρυτής της Forthnet, Παντελής Τζωρτζάκης παρουσίασε διεξοδικά τα οφέλη της ψηφιοποίησης στην αύξηση του ΑΕΠ και στη μείωση της γραφειοκρατίας και κάλεσε την Πολιτεία να εστιάσει στον ριζικό ανασχεδιασμό και απλοποίηση των διαδικασιών στο Δημόσιο Τομέα. 

Στις επενδύσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό επικεντρώθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις που ανέλαβε για την υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων και μίλησε για την ανάγκη οι Περιφέρειες να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, παίζοντας ρόλο στην παραγωγική διαδικασία, όπως ακριβώς συμβαίνει στο εξωτερικό.
 
Στα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι στη διάθεση των εξαγωγέων εστίασε ο Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής του Commercial Banking της Eurobank Ανδρέας Χασάπης, ανοίγοντας την τέταρτη ενότητα του συνεδρίου που ήταν αφιερωμένη στις Τράπεζες. Ο κ. Χασάπης αναφέρθηκε στην πρόταση της Eurobank για μια πιο ανοιχτή και εξωστρεφή οικονομία ενώ τόνισε πως χρειάζεται συνέπεια και τόλμη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο απαιτητικός στόχος των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία.

Στη συνέχεια οι σύνεδροι ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι και συγκεκριμένα από τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόη Λαμπριανίδη και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ τον Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ευγενία Φωτονιάτα, για τον αναπτυξιακό νόμο και τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Με θέματα που απασχολούν τους εξαγωγείς ασχολήθηκε η εταιρεία Atradius η οποία έκανε παρουσίαση της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων, καθώς και η εταιρεία Deloitte η οποία παρουσίασε φορολογικά θέματα που απασχολούν τις εταιρείες που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκτός Ελλάδας.

Οι σύνεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν από έξι Προέδρους διμερών επιμελητηρίων για τις δραστηριότητες τόσο στην προσέλκυση των επενδύσεων όσο και στην προώθηση των εξαγωγών, αλλά και από εκπροσώπους θεσμικών φορέων και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για τη συμβολή στην ανάπτυξη των Εξαγωγών του μεταφορικού τομέα, αεροπορικού, θαλάσσιου, σιδηροδρομικού και οδικού, καθώς των logistics στις εξαγωγές. 

Επιπλέον, δυο επιφανείς κυρίες των ελληνικών εξαγωγών η Πρόεδρος της Soya Mills International και Αντιπρόεδρος του ΠΣΕ, Μαρίνα Οφλούδη – Γιαβρόγλου και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Μέλι ΑΤΤΙΚΗ και αντιπρόεδρος του ΠΣΕ, Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη κατέθεσαν την άποψή τους για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσει η Πολιτεία τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και για τις πρωτοβουλίες του Πανελληνίου Συνδέσμου στη διευκόλυνση του έργου των εξαγωγέων.