Οικονομία

Ψάχνουν «εργαλεία» για τα κόκκινα δάνεια


Οι υπερβολές στο χρηματιστήριο και η κινδυνολογία. «Είμαστε σε καλό δρόμο», λένε οι τραπεζίτες

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και η θωράκιση των τραπεζών καθίσταται πλέον ζήτημα  άμεσης προτεραιότητας για το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, που βλέπει το αφήγημα της μεταμνημονιακής ανάκαμψης να «πριονίζεται» στα πρώτα του βήματα, λόγω των επιθέσεων διεθνών funds και της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο χρηματιστήριο σήμαναν συναγερμό, καθώς μάλιστα στις κινήσεις των διαχειριστών κεφαλαίων αποδίδονται και άλλα κίνητρα πέραν της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, ενώ στο «κάδρο» μπαίνει και ο διοικητής της ΤτΕ.

Τραπεζίτες επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν δεν υποκρύπτονται άλλα κίνητρα και σκοπιμότητες, το βέβαιο είναι ότι η συμπεριφορά των επιθετικών funds  που βύθισαν στα «Τάρταρα» τις τραπεζικές μετοχές, ενέχει το στοιχείο της ακραίας υπερβολής. Ανεξάρτητα λοιπόν με τις προθέσεις τους, οδηγεί σε αποτέλεσμα που δεν δικαιολογείται από την πραγματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τις επιδόσεις τους, τους κεφαλαιακούς δείκτες τους και τη γενικότερη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Αποφάσεις στην Αθήνα

Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο όμως είναι διαχειρίσιμο. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί επιτελείς βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις και επαφές με τραπεζίτες, για τη διαμόρφωση  ενός πακέτου τεχνικών λύσεων που θα διευκολύνει τις τράπεζες να  μειώσουν γρήγορα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους – και μάλιστα κατά τρόπο που δεν θα αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις όσον αφορά τους κεφαλαιακούς τους δείκτες.

Το σχέδιο θα εκπονηθεί στην Αθήνα και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί θα εκφέρουν συμβουλευτική άποψη μετά την ολοκλήρωση του και πριν τεθεί σε εφαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη και τους στόχους που έχει θέσει ο SSM.  Πέραν του κατά πόσο διευκολύνει την επίτευξη-υπερκάλυψη των στόχων, το σημαντικό  στοιχεία θα είναι τι «εργαλεία» θα περιλαμβάνει.

Ελάχιστα κόκκινα στα νέα δάνεια

Πάντως οι τραπεζίτες  επιμένουν ότι η κατάσταση στο μέτωπο των κόκκινων δανείων δεν είναι τόσο άσχημη – δεν  έχει καμία σχέση με τις εντυπώσεις που δημιουργεί η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο. Το αντίθετο μάλιστα: Η εικόνα βελτιώνεται σταθερά, οι στόχοι επιτυγχάνονται, τα στοιχεία δείχνουν ότι επιβραδύνεται η δημιουργία νέων «κόκκινων».

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος:

• Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) που ήταν 110 δισ. το 2015, έχουν υποχωρήσει σε 88 δισ. ευρώ. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 22 δισ. ευρώ σε λιγότερο από τρία χρόνια – και η προσπάθεια συνεχίζεται με εντατικότερους ρυθμούς. Στο τέλος του 2019 προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω κατά 28 δισ. ευρώ, στα 60 δισ.

Στα νέα δάνεια που δόθηκαν από το 2011 και μετά, το κόκκινα είναι μόλις 4% - κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 5%. Αυτό δείχνει ότι η αγορά έχει ισορροπήσει και αρχίζει να ανακάμπτει.

Ανάλογες επισημάνσεις γίνονται από τους τραπεζίτες στις επαφές με κυβερνητικά στελέχη, όπου συζητούνται τρόποι και «εργαλεία» διευθέτησης κόκκινων δανείων.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο που επισημαίνεται, είναι  η σταδιακή αύξηση των καταθέσεων, η οποία συνεχίζεται επί 9 μήνες, αντανακλώντας αφ’ ενός την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και αφ’ ετέρου τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα