Οικονομία

Προϋπολογισμός: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2021 – Απουσιάζουν τα πρόσθετα μέτρα στήριξης


Ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται πρόσθετα μέτρα στήριξης, εμπεριέχονται στον τελικό προϋπολογισμό για το 2022, που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης κοντά στο 7% (6,1% ήταν η προηγούμενη εκτίμηση), ενώ για το 2022% αναμένεται επίσης ανοδική αναθεώρηση από το 4,5% του Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός, τουλάχιστον για την τρέχουσα χρονιά, ότι δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από την ισχυρή ανάπτυξη, της τάξεως του ενός δισ.ευρώ, τον προϋπολογισμό δεν γίνεται αναφορά σε πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ευπαθών ομάδων, πέραν βεβαίως αυτών που αφορούν την ενέργεια (επιδότηση ρεύματος, φυσικού αερίου κτλ).

Το ζήτημα υιοθέτησης νέων μέτρων δεν έχει λήξει οριστικά, αλλά οι αποφάσεις επ’ αυτού μεταφέρονται χρονικά για τον Δεκέμβριο, όταν και ο τελικός προϋπλογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, δηλαδή προκύψει αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και αναχαίτιση των αυξανόμενων πληθωριστικών τάσεων, τότε ενδεχομένως οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών, να εξετάσουν και πάλι τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης, όπως η απόδοση κοινωνικού μερίσματος. Πρόκειται, πάντως, για ένα ενδεχόμενο, που με τις παρούσες συνθήκες, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες υλοποίησης.

Πράσινο ομόλογο το 2022

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε γνωστό ότι στο σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται η έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου του Δημοσίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2022. «Εξετάζουμε τη δυνατότητα έκδοσης κρατικού "πράσινου" ομολόγου. Σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων, επιπλέον εκείνων που ήδη χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω "πράσινων" ή βιώσιμων ομολόγων μέσα στα προσεχή χρόνια. Το επόμενο βήμα θα είναι να προετοιμάσουμε το σχετικό πλαίσιο έκδοσης, πριν από την πιθανή πρώτη έξοδο στις αγορές, το δεύτερο εξάμηνο του 2022».
 

Διαβαστε επισης