Οικονομία

Προϋπολογισμός 2021: Εξαρτώνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά «βλέπουμε» για το σχέδιο


Προβληματισμό προξενεί το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021 που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση ότι έστειλε στις Βρυξέλλες. Κι αυτό όχι μόνον γιατί είναι ένα υπερφιλόδοξο προσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση διατηρεί την εκτίμηση για ύφεση 8,2% εφέτος, ενώ για το 2021 προεξοφλεί ραγδαία ανάκαμψη 7,5%, βασιζόμενη ωστόσο στα «μαγικά» κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ως εκ τούτου, ο προβληματισμός έχει να κάνει με τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως στηρίζει έναν ολόκληρο προϋπολογισμό στα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο όμως δεν έχει έτοιμο το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, κάτι για το  οποίο έχει ήδη ενημερώσει με πρόσφατο δημοσίευμά του το Sin.

Κι όχι μόνον δεν έχει υποβάλει εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο αλλά ούτε πρόκειται να το υποβάλει, τουλάχιστον στο αμέσως προσεχές, παρότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για να κινηθεί η, μακρά, ευρωπαϊκή διαδικασία χρηματοδότησης. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχαν δεσμευτεί, μετά την συμφωνία στην ΕΕ, πως το εθνικό σχέδιο θα είναι έτοιμο και θα έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.

Πάει για Μάρτιο του 2021...

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του την Κυριακή το tvxs.gr στο προχθεσινό προσχέδιο προϋπολογισμού που εστάλη στις Βρυξέλλες αναφέρεται συγκεκριμένα πως το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα υποβληθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά ιδρύματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 για να εγκριθεί το 2ο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη εκταμίευση.

Δηλαδή, το εθνικό σχέδιο θα υποβληθεί - εάν είναι έτοιμο και τότε - με πέντε έως έξι μήνες καθυστέρηση, και απλώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εγκριθεί ακαριαία από τις Βρυξέλλες και εξίσου ακαριαία θα αρχίσουν και οι εκταμιεύσεις. Έτσι, μόνον μπορεί να υλοποιηθεί και το σενάριο της ανάπτυξης του 7,5% το 2021.

Η κατάσταση αποδεικνύεται ακόμη πιο ιλαροτραγική με μια ματιά στα τελευταία της Euractiv για την πορεία των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την εκπόνηση των δικών τους εθνικών σχεδίων.

Η Ιταλία όχι μόνον έχει ολοκληρώσει πλήρως το δικό της σχέδιο αλλά το έχει περάσει και από το κοινοβούλιο της από τον Σεπτέμβριο. Έτοιμη είναι και η Ισπανία η οποία προσδοκά να πάρει 140 δις από την ΕΕ μέσα στην επόμενη τριετία τόσο σε απ’ ευθείας επιδοτήσεις όσο και σε δάνεια. Η Τσεχία παρέδωσε το δικό της εθνικό σχέδιο στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Την Πέμπτη παραδόθηκε από τον Αντόνιο Κόστα στην Κομισιόν και το εθνικό σχέδιο της Πορτογαλίας η οποία περιμένει να πάρει περίπου 14 δις από το ευρωπαϊκό Ταμείο. Η Ρουμανία είχε καταθέσει το δικό της σχέδιο πριν καν καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2021, και η Βουλγαρία βρίσκεται στην φάση της κοινοβουλευτικής έγκρισης.

Στον αντίποδα, ως πλέον καθυστερημένες στην υποβολή των δικών τους σχεδίων εμφανίζονται η Ελλάδα, η Αυστρία, και η Σουηδία. Με την διαφορά ότι οι δύο τελευταίες έχουν λαμβάνειν πολύ μικρότερα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης από τα 32 δις που προϋπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Διαβαστε επισης