Ελλάδα

Προχωρούν οι συνεργασίες ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων


Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας «μπήκαν στον χορό» των συνεργασιών με αμερικανικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας που εγκαινίασε τον Δεκέμβριο του 2019 το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education - IIE).

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία παρουσιάστηκαν συνεργασίες που υλοποιούνται, δρομολογούνται ή είναι υπό συζήτηση. Μεταξύ αυτών, οι συνεργασίες των πέντε προαναφερθέντων πανεπιστημίων.

Αναλυτικότερα, οι συνεργασίες έχουν ως εξής:

-Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Michigan State University: συνεργασία για διπλό διδακτορικό πτυχίο στη Μηχανική, καθώς και σχεδιασμός διμερούς συνεργασίας σε προπτυχιακό επίπεδο.

-Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Indiana University: συνεργασία προπτυχιακών φοιτητών των δύο ιδρυμάτων, οι οποίοι σε ομάδες θα μελετήσουν μια ελληνική νεοφυή επιχείρηση και θα προτείνουν καινοτόμες λύσεις σε συγκεκριμένες προκλήσεις και διλήμματα στρατηγικής που την απασχολούν.

-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Stockton University: συνεργασία για συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Stockton που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες σε προγράμματα αγγλικής φιλολογίας, με την προοπτική επέκτασης της συνεργασίας και σε υβριδικά προγράμματα του ΑΠΘ και του Stockton που συνδυάζουν διαδικτυακή μάθηση με δια ζώσης συμμετοχή σε μαθήματα του ΑΠΘ.

-Ιόνιο Πανεπιστήμιο και University of Texas Health Science Center at Houston Neurocognitive Disorders Center, McGovern Medical School: συνεργασία που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της εξατομικευμένης ιατρικής στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας νοητικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της νοητικής υγείας σε άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.

-Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και New York University: συνεργασία για επισκέψεις καθηγητών του NYU σε διαδικτυακά μαθήματα του ΔΙΠΑΕ, εκπόνηση κοινού σεμιναρίου εντός της άνοιξης 2021 και δρομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 'Αγγελος Συρίγος, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, καθώς και, από αμερικανικής πλευράς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ Allan Goodman και εκπρόσωποι της ανώτατης εκπαιδευτικής κοινότητας των δύο χωρών.

«Τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολλά να αποκομίσουν αλλά και να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια», δήλωσε σχετικά η κ. Κεραμέως.

«Η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη θεσπίσει εργαλεία για την απελευθέρωσή τους από θεσμικές αγκυλώσεις και την ενίσχυση της δυνατότητάς τους για διεθνείς συνέργειες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Διεθνές Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας με πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει καρπούς, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας να συμπράξουν με μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές», πρόσθεσε.

«Ανοίγοντας τους ορίζοντες των πανεπιστημίων μας, εξασφαλίζουμε στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη», κατέληξε η υπουργός.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα IAPP (International Academic Partnership Program) Greece πραγματοποιείται προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέγγιση πανεπιστημίων Ελλάδας και ΗΠΑ, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν, όπως: η εκπόνηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή φοιτητών από χώρες του εξωτερικού σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, οι ανταλλαγές φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλα τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και 29 κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων μέλη της Ivy League, όπως Harvard, Princeton, Columbia, και άλλα όπως Johns Hopkins, New York University, UC Berkeley, Tufts.

ΑΠΕ-ΜΠΕ