Με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θράκης και Θεσσαλίας, προχωρούν οι διαδικασίες για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone.
Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της διοίκηση της ΕΑΒ αλλά και εκπροσώπων των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θράκης και Θεσσαλίας που έχουν αναλάβει την έρευνα και την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού drone.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς και Κωνσταντίνος Μαγουλάς ως εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΕΑΒ Ιωάννης Κούτρας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτριος Παπακώστας, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΒ Μιχαήλ Κορωναίος και στελέχη της εταιρείας.
Παρέστησαν επίσης οι Κύρος Υάκινθος, επιστημονικός υπεύθυνος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Γαστεράτος, επιστημονικός υπεύθυνος Έργου και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γεώργιος Σταμούλης, επιστημονικός υπεύθυνος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο υποπτέραρχος Αναστάσιος Χαλβατζής, διοικητής Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ) και ο Γεώργιος Κοκκάλας, σμήναρχος διευθυντής Airworthiness ΕΣΑΑ.
Πρόγραμμα «Αρχύτας»
Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στο πρόγραμμα «Αρχύτας», για την σχεδίαση και κατασκευή VTOL UAV, μη επανδρωμένου αεροχήματος μεγάλων διαστάσεων και με δυνατότητα κάθετης απο/προσγείωσης.
Η σχεδίαση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του VTOL UAV αφορά την ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων Εθνικής Άμυναs και Ασφάλειας, όπως επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, επιτήρηση θαλασσών, επιτήρηση εχθρικών δυνάμεων κ.λπ.
Το drone θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας (επιτήρηση δασών-έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, επιτήρηση και αξιολόγηση λοιπών φυσικών καταστροφών) και πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις.
Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί ως μια πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας, καινοτόμας γεωμετρίας BWB, που θα του δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου διαφορετικού τύπου, μεγάλου όγκου και βάρους (της τάξης των 20 λίτρων και 15 έως 20 κιλών αντίστοιχα).
Το πρόγραμμα πήρε την ονομασία του από τον Αρχύτα τον Ταραντίνο, Έλληνα πολιτικό, στρατηγό και μηχανικό, που έμεινε στην ιστορία ως ο εφευρέτης της πρώτης αυτόνομης πτητικής μηχανής παγκοσμίως.
Κατακόρυφη απο/προσγείωση
Η απο/προσγείωση του ΜΕΑ θα μπορεί να γίνει κατακόρυφα (VTOL). Κατά αυτό τον τρόπο θα είναι εφικτή η προσέγγιση ακόμα και ιδιαίτερα απομονωμένων νησιών ή χερσαίων περιοχών, αλλά και καταστρωμάτων μεγάλων πλοίων, προσδίδοντάς του μοναδική επιχειρησιακή ικανότητα και ευελιξία (χρήση από φρεγάτες, μικρά ακατοίκητα νησιά κ.λπ).
Δομική αντοχή με χαμηλό βάρος
Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα θα κατασκευαστεί από ελαφρά, σύνθετα υλικά τα οποία θα εξασφαλίζουν έναν συνδυασμό δομικής αντοχής και χαμηλού βάρους κατασκευής.
Την υψηλή ποιότητα κατασκευής του πρωτότυπου drone και την ακριβή αναπαράσταση της γεωμετρίας του, εγγυώνται οι σύγχρονες μέθοδοι κατεργασίας, υποστηριζόμενες από εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Το drone θα μπορεί να επιχειρεί υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες -σε δυνατούς ανέμους μέχρι τουλάχιστον 6 μποφόρ- οι οποίες συχνά επικρατούν στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή ικανότητά του.
Θα φέρει συστήματα αυτόματης πλοήγησης και ελέγχου πτήσης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης του και από χειριστές με μικρή εμπειρία.
Τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν ώστε να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του τόσο κατά τη σύνθετη διαδικασία της κάθετης απο/προσγείωσης, όσο και κατά την πτήση του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών
Το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την ανάπτυξη και την παραγωγή δύο πρωτοτύπων VTOL UAVs.
Το ποσό χρηματοδότησης αφορά τη συμμετοχή των τριών Πανεπιστημίων καθώς και την προμήθεια υλικών και συσκευών για την κατασκευή και έλεγχο των VTOL UAVs.
Από την πλευρά της, η ΕΑΒ θα συνεισφέρει με την τεχνογνωσία και την υψηλή κατάρτιση του προσωπικού της ενώ θα κατέχει τα πλήρη δικαιώματα εκμετάλλευσης του προϊόντος που θα παραχθεί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ