Πολιτική

Προβλήματα πρόσβασης αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σήμερα


Στα προβλήματα πρόσβασης των ασθενών που κάνουν χημειοθεραπείες αναφέρθηκε η κα Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ κατά τη διάρκεια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών – Patients in Power Conference, που έγινε χθες στην Αθήνα στο Divani Caravel.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Γραμματόγλου «Έχω βάσιμες υποψίες ότι γίνονται στα νοσοκομεία οι μισές χημειοθεραπείες. Πρέπει επειγόντως να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων» Ενώ συμπλήρωσε ότι στα κέντρα τελικού σταδίου δεν υπάρχει καμία δομή και πετάνε τους ασθενείς με τα σωληνάκια έξω από τα νοσοκομεία. «Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και λείπουν οργανωμένες δομές κατ’ οίκον νοσηλείας», δήλωσε η κυρία Γραμματόγλου απευθυνόμενη στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Όλοι οι Σύλλογοι κάτω από μια «ομπρέλα»

Από μεριά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Ινώδη Κυστική Νόσο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, τόνισε ότι «Δεν πρέπει να ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά για τους ασθενείς στην Αθήνα σε σχέση με την Περιφέρεια» ενώ, σημείωσε ότι είναι καιρός να μπουν όλοι οι Σύλλογοι Ασθενών κάτω από μια «ομπρέλα» για να έχουν δυνατή και ομόφωνη εκπροσώπηση έναντι της Πολιτείας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Μαριάννα Λάμπρου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων ΠΕΣΠΑ, η οποία τόνισε ότι «Έχει σημασία όλοι οι Σύλλογοι να είμαστε ενωμένοι. Έχουμε κοινές ανάγκες, κοινό όραμα, κοινό συμφέρον και κοινό στόχο»

Επίσης, όπως ανέφερε, ο Σύλλογος ΠΕΣΠΑ λειτούργησε συλλογικά για λογαριασμό 26 συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων και κατάφεραν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με συμμετοχή στο Δ.Σ. του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού φορέα του EURORDIS. 

Ο ασθενής αποφασίζει για τη θεραπεία του

Στη συνέχεια η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης σημείωσε ότι «Η τάση της Ευρώπης είναι ο ασθενής να αποφασίζει για τη θεραπεία του. 

Η διαδικασία της συναπόφασης για τη θεραπευτική προσέγγιση είναι χρήσιμη για τον ασθενή, αλλά και για τον επαγγελματία υγείας». Όπως  τόνισε η κ. Κουτσογιάννη, την παραπάνω άποψη επιβεβαίωσαν και τα συμπεράσματα 4 εργαστηρίων που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης.

Για τη θέση των ασθενών μέσα στα συστήματα Υγείας κάθε χώρας μίλησε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων κ. Μάριος Κουλούμας. 

Ο κ. Κουλούμας εκπροσωπώντας την Κύπρο στο Συνέδριο – θεσμό των ασθενών ανέφερε ότι η Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1986 και αριθμεί 32 μέλη-οργανώσεις ασθενών. Ωστόσο, τόνισε ότι λόγω φοβίας και αγκυλώσεων οι Σύλλογοι δεν είχαν συνεργαστεί ουσιαστικά.

«Οργανώσαμε τη μεγάλη μας καμπάνια που έτρεξε από το 2014 και μετά. Η Ομοσπονδία έθεσε ξεκάθαρους στόχους και συνεργάστηκε με Ευρωπαϊκούς Συλλόγους και με αξιωματούχους στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, με εκπρόσωπους όλων των κομμάτων και τα ΜΜΕ. Ορίστηκε Επιστημονική Επιτροπή με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, όπως Οικονομολόγοι Υγείας» επεσήμανε ο κ. Κουλούμας.

Όπως είπε, σήμερα η Ομοσπονδία συμμετέχει στην Επιτροπή Φαρμάκων και στην Επιτροπή Τιμολόγησης, ενώ συμμετέχει και σε πολλές Επιτροπές του Υπουργείου.

Βασικό πρόβλημα των ασθενών στην Περιφέρεια είναι το πλαφόν στη συνταγογράφηση 

Ο κ. Μάριος Παχτσαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας, ανέφερε ότι  «Ένα βασικό πρόβλημα των ασθενών στην Περιφέρεια είναι το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Οι ασθενείς λόγω έλλειψης γιατρών στα νοσοκομεία πηγαίνουν στους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν πλαφόν και δεν μπορούν να γράψουν αρκετές συνταγές για όλους, ειδικά γι’ αυτούς που λαμβάνουν  ακριβά φάρμακα». Όπως είπε ο κ. Παχτσαλίδης, ένα σημαντικό μέτρο είναι η εφαρμογή μητρώου ασθενών, το οποίο θα καθορίζει τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών αντίστοιχα με τη γεωγραφική κατανομή τους ανάλογα την πάθηση.

Η κα Σταματία Βογιατζή-Μπατσούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου «ΕλπιΖΩ» τόνισε ότι «Οι ασθενείς δεν μπορούν να νοσηλευτούν στα νησιά μας τα οποία έχουν επιφορτιστεί και με το μεταναστευτικό κύμα. Το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί και η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν επαρκεί. Οι ασθενείς σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω από τα εξωτερικά ιατρεία. Δεν υπάρχει μέριμνα για τους ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα. Ταλαιπωρούνται και πολλοί από αυτούς επιβαρύνονται με το κόστος μετακίνησης και διαμονής στην Αθήνα. Η νησιωτική Ελλάδα υποφέρει ακόμα περισσότερο σε σχέση με την ηπειρωτική» τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου.

Η κα Βάσω Μαράκα, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΑΜΣΚΠ) είπε ότι η αμοιβαία εκτίμηση, η αλληλεγγύη και η καλή επικοινωνία μεταξύ γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών είναι ουσιαστική για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας των ασθενών. «Πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος των νοσηλευτών και να ενδυναμωθεί ο ρόλος των συλλόγων ασθενών», σημείωσε η κυρία Μαράκα.

Τέλος, η κα Κλαίρη Τζομάκη, Κοινωνική Λειτουργός και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας ανέφερε πόσο σημαντική είναι η σχέση του ασθενή με το σύλλογό του. Όπως είπε, «η σχέση ασθενή–γιατρού είναι συχνά στο επίκεντρο της συζήτησης που έχουμε με τα μέλη μας. Οι ασθενείς διεκδικούν ποιοτικότερο χρόνο με τους γιατρούς τους. Αντιθέτως οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι οι νοσηλεύτριες είναι καθημερινές ηρωίδες ειδικά αυτές που υποστηρίζουν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος».