Διεθνή

Προβάδισμα στην αντιπολίτευσης δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στο Κόσοβο


Ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή του Κοσόβου αναμένεται να προκαλέσουν οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου. Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στα κόμματα τα οποία στην προηγούμενη βουλή ανήκαν στην αντιπολίτευση.

Κοινή διαπίστωση των ερευνών είναι επίσης το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν θα λάβει ποσοστό ψήφων που θα του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση. Η τελευταία δημοσκόπηση του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων SYRI.net, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, δίνει προβάδισμα στην Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ίσα Μουσταφά, με ποσοστό 29%.

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017, το κόμμα αυτό φέρεται να αυξάνει τη δύναμη του κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) με ποσοστό 24%. Το κίνημα αυτό, του οποίου ηγείται ο 'Αλμπιν Κούρτι, στο παρελθόν εκπροσωπούσε εξτρεμιστικές τάσεις απορρίπτοντας κάθε μορφή διαλόγου με την Σερβία. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο εμφανίζεται διαλλακτικό υποστηρίζοντας τον διάλογο «στη βάση της αμοιβαιότητας» όπως δήλωσε προσφάτως ο ηγέτης του, 'Αλμπιν Κούρτι.

Η δημοσκόπηση του SYRI.net στην τρίτη θέση φέρει το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του Χάσιμ Θάτσι με ποσοστό 21%. Το κόμμα αυτό φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές όταν έλαβε το 34% των ψήφων. Ο συνασπισμός της "Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου" και των Σοσιαλδημοκρατών (AAK/PSD) που ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι φέρεται να λαμβάνει το 13% των ψήφων. To όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή ξεπερνάει και ο συνασπισμός κομμάτων από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο με την επωνυμία NISMA του οποίου ηγείται ο Φατμίρ Λιμάι και αναμένεται να λάβει ποσοστό 7%.

Ενδιαφέρον στοιχείο, από όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν στο Κόσοβο, είναι ότι τις δύο πρώτες θέσεις, στην πρόθεση ψήφου, καταλαμβάνουν κόμματα, οι αρχηγοί των οποίων δεν προέρχονται από τις γραμμές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το γεγονός να σχηματιστεί, μετά τις εκλογές και για πρώτη φορά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετάσχει κανένας πρώην διοικητής του UCK. Με δεδομένο δε ότι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλέγει η βουλή, θεωρείται πολύ πιθανό και ο επόμενος πρόεδρος να μην προέρχεται από την γενιά των μαχητών του UCK.

Στην σερβική κοινότητα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Η «Σερβική λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, αναμένεται να λάβει τις περισσότερες ψήφους και να καταλάβει τουλάχιστον τις εννέα από τις δέκα έδρες που συνταγματικά ανήκουν στην εθνική κοινότητα των Σέρβων. Η κυβέρνηση της Σερβίας, πάντως, καταγγέλλει ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου και ξένους παράγοντες για την αποδυνάμωση της «Σερβικής Λίστας» και την ενίσχυση σερβικών κομμάτων που δεν υποστηρίζονται από το Βελιγράδι. Έτσι ερμηνεύεται και η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να μην επιτρέψει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους πολίτες που φέρουν σερβικές ταυτότητες.

Διαβαστε επισης