Φόρους ύψους 7,2 δισ. ευρώ, καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στο τελευταίο δίμηνο του 2021, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τον πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, τα οποία δείχνουν ότι οι εισπράξεις του κράτους από φόρους, μέχρι τώρα είναι εντός τροχιάς, αλλά αφότου κατέβηκε ο πήχης των προσδοκιών του υπουργείο Οικονομικών.
Για το 2021, ο αρχικός στόχος του ΥΠΟΙΚ προέβλεπε την είσπραξη 48,652 δισ. ευρώ, ενώ με την αναθεώρηση των στόχων , που έγινε στον Μάιο με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο πήχης κατέβηκε στο ποσό των 45,792 δισ. ευρώ, σχεδόν 2,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερα.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τους τελευταίους μήνες τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζονται να κινούνται εντός των στόχων του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά για να πιαστούν οι τελικοί στόχοι, θα πρέπει να στο τελευταίο δίμηνο του έτους να επιταχυνθούν οι εισπράξεις.
Συγκεκριμένα, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι κρατικές εισπράξεις ανήλθαν σε 38,642 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους, ο στόχος είναι η είσπραξη 45,792 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως, για την επίτευξη του νέου, χαμηλότερου, στόχου, θα πρέπει στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, να εισπραχθούν 7,150 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα αναμένεται να προέλθουν, βασικά από τις ακόλουθες κατηγορίες που βαρύνουν τα νοικοκυριά:
- Φόρος εισοδήματος, καθώς εκκρεμούν οι πληρωμές των δόσεων από Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο του 2022, για τα φυσικά πρόσωπα.
- Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ από τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.
- Τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων του 2022, που θα αναρτηθούν εντός των ημερών και από τα οποία το Δημόσιο θα εισπράξει περί τα 1,1 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τις πληρωμές των νομικών προσώπων, αυτές αφορούν σε υποχρεώσεις που απορρέουν, κυρίως, από τον ΦΠΑ, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο εισοδήματος.
Οι δαπάνες και το έλλειμμα
Αντίστοιχα, το «ταβάνι» των κρατικών δαπανών για το τελευταίο δίμηνο του έτους είναι το ποσό των 71,071 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου έχουν δαπανηθεί 55,653 δισ. ευρώ, που σημαίνει, πως το περιθώριο για πληρωμές είναι 15,418 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, πως και ο στόχος για το ύψος των δαπανών αναθεωρήθηκε τον περασμένο Μάιο, με το νέο Μεσοπρόθεσμο και από 67.811 εκατ. ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος, αναθεωρήθηκαν στο ποσό των 71,071 δισ. ευρώ ή κατά 3,260 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες δαπάνες της πανδημίας.
Εφόσον πιαστούν οι στόχοι των εσόδων και των δαπανών, ο προϋπολογισμός του 2021 θα εμφανίσει αυξημένο έλλειμμα ύψους 17,939 δισ. ευρώ, ενώ με την αφαίρεση των πληρωμών για τόκους, το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 13,359 δισ. ευρώ.