Μία πρότυπη μονάδα συμπεριφορικής καρδιολογίας, ένα εξωτερικό ιατρείο που ασχολείται με την ψυχική υγεία καρδιολογικών ασθενών, αλλά και ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid-19, λειτουργεί το τελευταίο εξάμηνο στην πρώτη καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει έδρα στο Ιπποκράτειο, σε συνεργασία με την πρώτη Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, εκ των υπευθύνων της μονάδας Αντώνης Πολίτης, πρόκειται για ολοκληρωμένο μοντέλο εξατομικευμένης φροντίδας για ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και νοσήσαντες από Covid-19. «Τη μονάδα συμπεριφορικής καρδιολογίας στελεχώνει μία πολυεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ειδικούς της Ψυχικής Υγείας που προέρχονται από το Αιγινήτειο, καθώς επίσης εξειδικευμένο προσωπικό της πρώτης καρδιολογικής κλινικής του Ιπποκρατείου. Άτομα που έχουν ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμοσύνης στους τομείς της καρδιολογίας και της ψυχιατρικής. Της ψυχολογίας, της σωματικής άσκησης, της διατροφής στελεχώνουν αυτή τη μονάδα που έχει σαν στόχο την πρόληψη, αλλά και την εφαρμογή κατάλληλων θεραπευτικών παρεμβάσεων, προκειμένου ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις να βελτιώσουν την υγεία τους και να τροποποιήσουν συμπεριφορές που ενδεχομένως την επιβαρύνουν».
Οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση καρδιάς παρουσιάζουν καταθλιπτική συμπτωματολογία
Στο ερώτημα ποιοι από τους καρδιολογικούς ασθενείς παρουσιάζουν τα πιο σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα ο κ. Πολίτης απαντά: «Οι ασθενείς που έχουν καρδιολογικά προβλήματα δεν είναι ασθενείς που έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Δεν έχουν κάποιο ψυχικό νόσημα, αλλά κάποιες φορές μία δυσκολία να προσαρμοστούν σε μία νέα συνθήκη. Να ανταποκριθούν σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Η μονάδα συμπεριφορικής καρδιολογίας έρχεται να τους βοηθήσει σε αυτή την προσαρμογή. Και ενδεχομένως αν έχουν εμφανίσει κάποια ήπια συμπτώματα, τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη ψυχοκοινωνική παρέμβαση, να λάβουν από μας την απαιτούμενη φροντίδα. Έχουμε δει παραδείγματος χάρη ότι οι ασθενείς που ήταν υποψήφιοι για μεταμόσχευση καρδιάς εμφάνισαν μία καταθλιπτική συμπτωματολογία, η οποία βελτιωνόταν πάρα πολύ όταν βελτιωνόταν και η καρδιακή τους ανεπάρκεια».
Όσον αφορά τα άτομα που έχουν νοσήσει με Covid-19 που επίσης μπορούν να αναζητήσουν φροντίδα σε αυτή τη μονάδα ο κ. Πολίτης αναφερόμενος στο post covid σύνδρομο, το οποίο περιλαμβάνει και συμπτώματα ψυχικής επιβάρυνσης, λέει ότι η ομάδα δουλεύει αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις που έχει ο κορονοϊός σε αυτά τα άτομα, μετά από τρεις τέσσερις μήνες από τη νόσηση τους. Και συγκεκριμένα τις επιπτώσεις που έχουν στην ψυχική τους υγεία και στη νοητική τους λειτουργία. Όπως εξηγεί μέχρι τώρα έχει παρατηρηθεί περισσότερο μία ευπάθεια, μία μεγαλύτερη δυσκολία να ανταποκριθούν σε κάποιες συνθήκες, κουράζονται πιο εύκολα και νιώθουν μεγαλύτερη εξάντληση. «Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τους παρακολουθούμε σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε τους ασθενείς που έχουν προβληματικούς ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Και ένα δεύτερο επίπεδο είναι να αναπτύξουμε προγράμματα διαχείρισης της συμπεριφοράς σε παράγοντες όπως είναι η διατροφή, η άσκηση, η υγιεινή, το άγχος, η πρακτική διαχείριση του χρόνου. Αν τα άτομα και μετά από αυτά τα στάδια εμφανίζουν πιο έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα ή συμπτώματα άγχους, μετά το πραγματικό γεγονός, τότε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί ένα καταλληλότερο μοντέλο ψυχολογικής εξατομικευμένης φροντίδας. Οι συνεδρίες είναι κυρίως ατομικές ανάλογα πάντα με το αίτημα και την ανάγκη».
ΑΠΕ-ΜΠΕ