Πολιτική

Πρωτοβουλία Γιούνκερ για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων


ΟΙ χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαίκής οικονομίας και τα μεγάλα οικονομικά, δημοσιονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ΕΕ, αναγκάζουν την Κομισιόν να αμφισβητήσει εμπράκτως την γερμανική "συνταγή" αυστηρής λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η Επιτροπή τάσσεται τώρα υπέρ της χαλάρωσης των αυστηρών κανόνων και θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις της, ασκώντας πιέσεις προς τους σκληροπυρηνικούς της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν σε διεθνή media, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και την επόμενη εβδομάδα θα διατυπώσει δημοσίως προτάσεις για χαλαρότερη αξιολόγηση των ελλειμμάτων και του χρέους των κρατών μελών.

Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από γερμανικής πλευράς, όπως σημειώνει το Politico που πρώτο δημοσιοποίησε την πληροφορία.

Πιέσεις για χαλάρωση των κανόνων ασκούν τον τελευταίο καιρό η Γαλλία και η Ιταλία, με τις οποίες συμπαρατάσσονται η Ισπανία, η Πορτογαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ έχουν αλλάξει υπερ της χαλάρωσης ισορροπίες, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ομως είναι δύσκολο να υπερκερασθούν οι απόψεις του Βερολίνου και των συνοδοιπόρων του.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυναμική που μπορεί ν' αναπτύξει το μπλόκ των χωρών της Μεσογείου που συνέρχεται αύριο στην Αθήνα.  Σκοπός της Συνόδου είναι να ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ενταχθεί η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα και στην ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Αναλυτικά: Το πρόγραμμα της Συνόδου των Μεσογειακών Κρατών της Ε.Ε - Ποιους υποδέχεται ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο Γιούνκερ γνωστοποίησε στους 27 Επιτρόπους την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιό του να εξαιρέσει τις δαπάνες για την παιδεία και τις επενδύσεις από τον προϋπολογισμό των κρατών μελών και τους υπολογισμούς για το έλλειμμα και το χρέος. Στο σχέδιο αυτό αντιδρά ο αντιπρόεδρος για το ευρώ και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ αντίθετα, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και η Επίτροπος για την Απασχόληση Μαριάν Τίσεν φαίνεται να το στηρίζουν.

Με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας τα κράτη μέλη δεν πρέπει να έχουν έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ τους και δημόσιο χρέος πάνω από το 60%. Τα όρια αυτά τα έχει ξεπεράσει προ πολλού η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίου, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία, που στην πρόσφατη αξιολόγηση δέχτηκαν μηδενικά πρόστιμα ως τιμωρία, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία για τις οποίες έχει δοθεί παράταση για να μειώσουν τα επίπεδα ελλείμματος και χρέους.