Πολιτική

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%! Ισχυρό επιχείρημα-όπλο στη διαπραγμάτευση


Ισχυρά όπλα και επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2016, που διαμορφώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα σε 3,9% του ΑΕΠ - περίπου 8πλάσιο(!) από τον μνημονιακό στόχο, υψηλότερο από κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και πολύ πάνω από τις αναπροσαρμοσμένες επί τα βελτίω εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, που θα αποφέρει περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών.

Η κυβέρνηση μπορεί πλέον βάσιμα να υποστηρίζει ότι δεν θα χρειασθούν τα πρόσθετα μέτρα,  για τα οποία οι δναειστές - κυρίως το ΔΝΤ - ζητούν να προνομοθετηθούν και να ισχύσουν από το 2018 ή το 2019, εφ' όσον δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η εντυπωσιακή επίδοση διευκολύνει επίσης τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων ως προς το ποιός είναι ο εφικτός στόχος πτωογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται ότι θα επικυρωθούν από την Eurostat - με μικρές ενδεχομένως διαφοροποιήσεις.

Το ΔΝΤ πάντως εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις του, θεωρώντας ότι σχεδόν το μισό πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή περίπου 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, οφείλεται σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και όχι σε διατηρήσιμες διαρθρωτικές αλλαγές.

Αμφισβητεί λοιπόν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μετά είναι εφικτός και υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Τα μεγάθη που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ:

- Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 6,937 δισ. ευρώ (3,9% του ΑΕΠ), έναντι ελλείμματος 4,105 δισ. ευρώ το 2015. (Επισημαίνεται ότι το ανακοίνωσε προχθές εκτίμηση-πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα ν 3,3% αναθεωρώντας προηγούμενες προβλέψεις του για χαμηλότερο ποσοστό).

- Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν κατά 3% σε 86,185 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα σημείωσαν ανάλογη ποσοστιαία αύξηση και ανήλθαν σε  87,473 δισ. ευρώ (από 84,8 δισ. το 2015).

- Τ ο πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ) έναντι ελλείμματος 10,4 δισ. ευρώ (5,9% του ΑΕΠ) το 2015. Είναι η πρώτη φορά από το 1995 - όταν άρχισε η καταγραφή τέτοιων στοιχείων - που στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης καταγράφεται πλεόνασμα.
     
 - το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 314,897 δισ. ευρώ (179% του ΑΕΠ), έναντι 311,668 δισ. ευρώ (177,4% του ΑΕΠ) το 2015.
     

Αναλυτικά τα δημοσιονομικά στοιχεία, όπως δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ