Επίθεση στον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και είναι η πρώτη από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης. Αφορμή το Δημόσιο και οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη όταν υπήρξε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ως μέγας μεταρρυθμιστής. Πριν λίγους μήνες στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε μια καίρια θέση, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης», είπε ο πρωθυπουργός. «Στη θητεία του υπήρξε ο ποιος πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους. Με μια διάταξη καθαίρεσε το σύνολο των προϊσταμένων και διόρισε με μη ανοικτές διαδικασίες αυτούς που ο ίδιος επέλεξε», κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας από το βήμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
Ο κος Μητσοτάκης, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποβάθμισε και γενικούς διευθυντές σε απλούς υπαλλήλους για να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρομαι σε μια κυβέρνηση που επισήμως είχε υιοθετήσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή της εξουσίας.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως αυτοί ονόμασαν τις απολύσεις «διοικητική μεταρρύθμιση» και έβαλαν ένα σύστημα που επέβαλε υποχρεωτικά αρνητική βαθμολογία κατά παράβαση κάθε επιστημονικής λογικής με στόχο αφού δεν μπορούσαν να κάνουν προσλήψεις να μετατρέψουν σε ρουσφέτι την παραμονή.
«Ο καθένας κρίνεται από την πράξη του. Και εμείς θα κριθούμε από τις πράξεις μας, αν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε πέντε πράγματα στον τόπο. Γι’ αυτό χρειάζονται υπερβάσεις και από εμάς τους ίδιους», παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θα κάνουμε την εξαγγελία πράξη»
Θα υλοποιήσουμε μια εξαγγελία που ακούστηκε πολλές φορές αλλά ουδέποτε έγινε πράξη: τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και την ανάδειξη των στελεχών της, δήλωσε ο Αλέξη Τσίπρας.
Μίλησε για ένα πελατειακό κράτος που στελεχώθηκε, δυνάμωσε και βάθυνε από την μεταπολίτευση και μετά.
Όταν βρεθήκαμε από τη θέση αντιπολίτευσης είχα πει ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε την μεταρρύθμιση γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις. «Οι θέσεις είναι τόσες πολλές που έχουμε τόσους δικούς μας για να βάλουμε σε αυτές τις θέσεις», είπε χαριτολογώντας.
Οι προηγούμενοι επέλεξαν τη λογική της νομής της εξουσίας. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης αποτέλεσε μια μεγάλη τομή, είπε ο πρωθυπουργός.
Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο θεραπείας, να άρουμε τις παθογένειες. Πρέπει να βρούμε τις λύσεις.
«Χρειάζεται απόκομματικοποίηση»
Είναι λάθος λέξη η απολιτικοποιίηση της δημόσιας διοίκησης. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση και η λειτουργία της χωρίς να εξυπηρετεί συμφέροντα. «Η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει πολιτικό όραμα και να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες, εξασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη να γίνουν τομές που καθυστέρησαν για πολλά χρόνια επειδή η δημόσια διοίκηση χρησιμοποιήθηκε ως φέουδο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αφέθηκαν στη μοίρα τους. Βαφτίζονταν διοικητική μεταρρύθμιση η αντιμεταρρύθμιση. Η ευθύνη ανοίγει στα δυο κόμματα που βρέθηκαν στην εξουσία και έστησαν ένα δημόσιο που παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.
Ηρθε η ώρα να μπει τέλος σε αυτή τη ντροπή, μακριά από δημαγωγίες που φορτώνουν στο δημόσιο τομέα όλα τα δεινά που έζησε η χώρα τα τελευταία χρόνια.
«Τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα μια πρωτοφανής προσπάθεια υπονόμευσης του δημόσιου τομέα από το πολιτικό προσωπικό που 40 χρόνια πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του πελατειακού κράτους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Αντι να επικεντρωθούν στα προβλήματα, όπως το ρουσφέτι και η διαφθορά, η χαοτική νομοθεσία, η κατάρρευση των εκλεκτικών μηχανισμών, η εύκολη λύση ήταν να τα βάζουν συνολικά με το δημόσιο τομέα και συλλήβδην με τους υπαλλήλους.