Διεθνή

Πρώτη επικοινωνία Γαλλίας και Αυστραλίας μετά την κρίση των υποβρυχίων


Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον για πρώτη φορά από την κρίση που προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση, στα μέσα Σεπτεμβρίου, μιας νέας συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί ένα συμβόλαιο γαλλικών υποβρυχίων με την Καμπέρα, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως «εναπόκειται στην κυβέρνηση της Αυστραλίας να προτείνει σαφείς ενέργειες, που θα ενσαρκώνουν τη βούληση των πλέον υψηλόβαθμων αρχών της Αυστραλίας για τον επανακαθορισμό της διμερούς σχέσης μας και τη συνέχιση μιας κοινής δράσης στον Ινδο-Ειρηνικό», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Το Παρίσι είχε εκφράσει την οργή του μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει, χωρίς προειδοποίηση, το συμβόλαιο για την αγορά 12 γαλλικών υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης έναντι του ποσού των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (55 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Έκτοτε, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε απευθείας επαφές με τον Μόρισον, ενώ είχε συνομιλήσει με το πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τους οποίους η Γαλλία είχε επικρίνει επίσης μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας Aukus μεταξύ των τριών χωρών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Εμανουέλ Μακρόν «υπενθύμισε πως η μονομερής απόφαση της Αυστραλίας να μειώσει τη στρατηγική συνεργασία Γαλλίας-Αυστραλίας βάζοντας τέλος στο πρόγραμμα των υποβρυχίων προς όφελος ενός άλλου σχεδίου, που απομένει να διευκρινιστεί, είχε ως αποτέλεσμα να διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας», τονίζει το Ελιζέ.

«Η μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στην κατάσταση των γαλλικών επιχειρήσεων και των υπεργολάβων τους, περιλαμβάνων αυστραλιανών, που επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση», συμπληρώνεται στο δελτίο τύπου.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και και του Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη πριν από την έναρξη της Συνόδου της G20, την οποία θα ακολουθήσει η COP26 στη Γλασκώβη, στην οποία θα συμμετάσχει ο Μόρισον.