Έτοιμοι, για πρώτη φορά, να αποδεχθούν τη μόνιμη υπαγωγή των συνταξιούχων της Εθνικής στο Ενιαίο Επικουρικό, με βάση το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εργασίας, εμφανίζονται εκπρόσωποι των συνταξιούχων, με μια επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων στον πρωθυπουργό, που εστάλη λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Η επιστολή, που εστάλη στις 23 Δεκεμβρίου και φέρει την υπογραφή του προέδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Κωνσταντέλλου, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ των 16.500 συνταξιούχων, καθώς πολλοί αμφισβητούν αν εκφράζει τις πάγιες θέσεις του ΣΣΕΤΕ για το ζήτημα του Λογαριασμού Επικούρησης. Εκ των πραγμάτων, πάντως, η επιστολή η επιστολή που φέρει την υπογραφή του προέδρου εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο.
Ο κ. Κωνσταντέλλος ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού μόνο για τις προταθείσες, από το υπουργείο Εργασίας, νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι, εάν εξαλειφθούν από το σχέδιο αυτές οι μειώσεις, ο Σύλλογος θα μπορούσε να υποστηρίξει το σχέδιο για τη μόνιμη υπαγωγή στο ΕΤΕΑΕΠ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντέλλος τονίζει στην επιστολή του ότι: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε την καταβολή ποσών για επικούρηση σε εμάς κάτω από αυτά που θέσπισε ο “Νόμος Πετρόπουλου” και τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις σας περί μη μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων. Λόγοι αξιοπρέπειας και συνέπειας μας αναγκάζουν να μη δεχτούμε καμία περαιτέρω περικοπή στις επικουρήσεις μας. Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση του ζητήματος της επικούρησης στο χώρο των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας (…)».
Η επιστολή Κωνσταντέλλου ανοίγει το δρόμο για μια βελτιωμένη πρόταση από το υπουργείο Εργασίας, η οποία θα επαναφέρει τις επικουρικές συντάξεις στο επίπεδο που καθιέρωσε ο νόμος Πετρόπουλου, με μεγάλες μειώσεις από τα επίπεδα του ΛΕΠΕΤΕ. Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη και του Συλλόγου Συνταξιούχων, θα μπορούσε η ρύθμιση να προωθηθεί στη Βουλή, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, πριν εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον ΛΕΠΕΤΕ (η συζήτηση της υπόθεσης έγινε στις 17 Δεκεμβρίου), που θα έχει, με τη σειρά της, καθοριστική σημασία για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής της Εθνικής για ακύρωση του νόμου Πετρόπουλου.
Το τελικό αποτέλεσμα, σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν να παρακαμφθούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τον ΛΕΠΕΤΕ, αφού, πριν αυτές εκδοθούν, οι συνταξιούχοι της Εθνικής θα έχουν υπαχθεί μόνιμα στο ΕΤΕΑΕΠ, ενώ με τη ρύθμιση Πετρόπουλου διευκρινιζόταν ότι η παροχή της επικουρικής σύνταξης θα γινόταν μέχρι την έκδοση των αποφάσεων των πολιτικών δικαστηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του υπ. Εργασίας, που είχε παρουσιάσει στον ΣΣΕΤΕ πριν από λίγες ημέρες ο Κ. Κωστάκος, διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού, Νότη Μηταράκη, προβλέπει μεσοσταθμική μείωση επικουρικών συντάξεων κατά 8% (4,70% για τους συνταξιοδοτηθέντες μετά το 2014 και 14% περίπου για τους προ του 2014) και κάλυψη της χρηματοδότησης με 723 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και 530 εκατ. ευρώ από την Εθνική.
Για την τράπεζα, η πρόταση είναι ιδεώδης, καθώς περιορίζει χρονικά την υποχρέωσή της να παρέχει χρηματοδότηση και τα ποσά που θα καταβάλλει θα καταγραφούν ως αυξημένες εισφορές, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα απαιτηθεί να σχηματίσει πρόβλεψη επί των κεφαλαίων της. Επιπλέον, αποφεύγει οριστικά τον κίνδυνο μιας δικαστικής ήττας στον Άρειο Πάγο, που θα την υποχρέωνε να καλύψει το σύνολο των παροχών που προβλέπει ο κανονισμός του ΛΕΠΕΤΕ, με κόστος πολλαπλάσιο των 530 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει στο ΕΤΕΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι στους συνταξιούχους έχει διαμηνυθεί από το υπουργείο Εργασίας ότι, εάν δεν αποδεχθούν το νέο σχέδιο, το υπουργείο θα καταργήσει το νόμο Πετρόπουλου και θα διακοπεί η πληρωμή των συντάξεών τους, μέχρι να λάβει την απόφασή του ο Άρειος Πάγος. Νομικοί εκτιμούν πάντως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς ο νόμος Πετρόπουλου εκδόθηκε για να εκπληρωθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους να παρέχει επικουρική σύνταξη σε όλους.