Η Ηλεία είναι ευλογημένος τόπος, με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Παρόλα αυτά, αντί να ακμάζει, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της υστέρησης πανελλαδικά:
* Μελέτη του Μάκη Μπαλαούρα, Οικονομολόγου, τ. Βουλευτή Ηλείας, για το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ
- Το μερίδιο ΑΕΠ της Ηλείας και το κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ της Ελλάδας έχει πτωτική τάση. Από το 85% του εθνικού μέσου όρου το 1982, έπεσε από το 2004 κάτω από το μ.ό. της χώρας μέχρι το 2014. Μόλις το 2015 μέχρι το 2019 (που υπάρχουν τα τελευταία στοιχεία), ξεπέρασε τον μ.ό. της χώρας. Η ίδια εικόνα υπάρχει σε σύγκριση με τον μ.ό. της ΕΕ.
- Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Νομού Ηλείας το 2019 ανήλθε σε 11.400 € κατατάσσοντάς τον στη 12η φτωχότερη θέση από τους 52 νομούς της χώρας και στην τελευταία θέση μεταξύ των Νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
- Η οικονομία της Ηλείας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο εμπόριο εντός του Νομού, ενώ ακολουθεί σε απόσταση ο αγροτικός τομέας.
- Η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα (γεωργίας, δασοκομίας & αλιείας) στην Ηλεία καλύπτει το 4,2% στο σύνολο της χώρας.
- Το 40,29% των εργαζομένων στην Ηλεία απασχολείται στον κλάδο της γεωργίας, δασοκομίας & αλιείας. Με διαφορά ακολουθεί ο κλάδος του εμπορίου (χονδρικό, λιανικό & επισκευές αυτοκινήτων) που απασχολεί το 16,67% του συνόλου των εργαζομένων, ενώ στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης απασχολείται το 11,09%.
- Ο πληθυσμός του Νομού από το 1992 έχει μειωθεί κατά 12% έχοντας μπει σε αρνητική πορεία πριν αυτό συμβεί στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
- Επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της Ηλείας είναι η γήρανση του πληθυσμού. Οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά τους, με συνέπεια τα άτομα άνω των 64 ετών να αποτελούν σήμερα το 25% του συνόλου, από 14% το 1991, ενώ ο ρυθμός γήρανσης είναι μεγαλύτερος από αυτόν του συνόλου της χώρας.
- Σημειώνεται, επίσης, ότι το 59% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει μόνο το Δημοτικό, ένα από τα υψηλότερα αντίστοιχα ποσοστά στη χώρα.
- Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο σύνολό της η Ηλεία είναι τα έντονα περιβαλλοντικά ζητήματα, που όχι μόνο καθυστερούν την ανάπτυξη, αλλά δημιουργούν συνθήκες απαξίωσης ολόκληρων περιοχών, όπως είναι ο Κυλλήνιος Κόλπος με ρυπογόνα και μολυσματικά λύματα που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα και ακατέργαστα.
Η Ηλεία διαθέτει στον πρωτογενή τομέα και πολιτισμό ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που αδυνατεί να αξιοποιήσει. Για να αντιστρέψουμε την παρακμή, χρειαζόμαστε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική που θα στηρίζεται κυρίως στη σύγχρονη αντίληψη της οικονομικής αποτελεσματικότητας άυλων (συμβολικών) αγαθών.
Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εκπόνηση ενός πραγματικά φιλόδοξου σχεδίου δράσης για μια ολιστική αναπτυξιακή προσπάθεια πλήρους αναβάθμισης, λαμβάνοντας υπόψη και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και έχοντας ως βασικό πυρήνα την Αρχαία Ολυμπία, με συνέργειες και ακτινώσεις σε ολόκληρη την Ηλεία (Επικούρειος Απόλλων, Αρχαία Ήλιδα, κάστρο Χλεμούτσι, δρυοδάσος Φολόης, παραδοσιακά χωριά, Ανδρίτσαινα, Δίβρη). Η εκπόνηση και πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου αναμένεται να έχει θετικές επιδράσεις σε επίπεδο υποδομών, τουριστικής αναβάθμισης, πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα θα δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων με στόχο την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα (έξυπνη γεωργία).
Όλη η μελέτη: https://bit.ly/3ce8QJc