Πολιτική

Πρόταση για ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50%


Αύξηση στο 50% προβλέπεται για τον ανώτατο συντελεστή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βάσει της ελληνικής πρότασης που φέρεται να έχουν στα χέρια τους οι Θεσμοί. Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι κλίμακες εισοδήματος, ενώ εισηγήσεις φαίνεται πως υπήρχαν ακόμα και για 60% στον εν λόγω συντελεστή. Στην εν λόγω πρόταση όμως δεν συμπεριλαμβάνεται και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Πηγές από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως από τις αλλαγές θα υπάρξουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 290 εκατ. ευρώ αλλά δεν διευκρινίζεται αν υπάρχουν και οι αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών. Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η ανακατανομή του φορολογικού βάρους υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων και η μεταφορά του στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους επικεφαλής των Θεσμών θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων εξάλλου βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης συνομιλούν με τους επικεφαλής των Θεσμών, από τώρα όμως διάφοροι κύκλοι "προεξοφλούν" μια παράταση του ισχύοντος καθεστώτος στα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, μέχρι να υπάρξει επαρκής χρόνος να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις. 

Ασφαλιστικό: Ενστάσεις με το «καλημέρα» από τους δανειστές

Μετά από τρεις ώρες ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, στον 8ο όροφο του κεντρικού ξενοδοχείου Hilton. Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και δημιουργικό πλαίσιο και η οποία θα συνεχιστεί και αύριο. Κυκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν τα γνωστά ζητήματα «με το καλημέρα», στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας κκ. Ε. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ενστάσεις αφορούσαν στην αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και τους μισθωτούς. Αυτό σημαίνει ότι τα 550 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων.

Αν οι θεσμοί απορρίπτουν την πρόταση, τότε ουσιαστικά βάζουν στο τραπέζι τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, προκειμένου να εξευρεθούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι τουλάχιστον στο πρώτο μέρος της συνάντησης οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ζήτησαν μειώσεις συντάξεων, εξέφρασαν αντιρρήσεις «αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί». Στη συνάντηση συζητήθηκε τόσο η δομή του νέου συστήματος, όσο και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, καθώς και το δημοσιονομικό σκέλος της προωθούμενης μεταρρύθμισης για το διάστημα 2016-2018.

Οπως μεταδώσαμε από το πρωί, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είναι αποφασισμένος να μείνει εντός της κυβερνητικής «κόκκινης γραμμής» και να μην ενδώσει σε μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Εξίσου ανυποχώρητος εμφανίζεται και σε σχέση με το εσωτερικό μέτωπο, καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση στη λογική της μείωσης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες κάτω του 20%, θα πετούσε αυτόματα εκτός στόχου τις προβλέψεις για τα έσοδα του νέου ασφαλιστικού φορέα. Ωστόσο ο ίδιος, όπως είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, συζητά επέκταση της μεταβατικής περιόδου.