Πολιτική

Πρώτα η αναβάθμιση από S&P και μετά η έξοδος στην αγορά!


Η αυξημένη πιθανότητα –αν όχι βεβαιότητα- ότι την Παρασκευή ο οίκος Standard & Poor’s θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία βρίσκεται πίσω από το προσωρινό «φρενάρισμα» της έκδοσης 5ετών ομολόγων, που αναμενόταν σήμερα ή αύριο να μπει στην τελική ευθεία, με το άνοιγμα του βιβλίου για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η αμερικανική S&P είναι ο οίκος που δίνει σήμερα την καλύτερη βαθμολογία στην Ελλάδα (“B-“) και θεωρείται πολύ πιθανό να αναβαθμίσει την αξιολόγηση σε «Β». Σχετική ανακοίνωση είναι προγραμματισμένη την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο των αγορών στην Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι στο «Β» είχε αναβαθμισθεί και τον Δεκέμβριο του 2014 η Ελλάδα από την S&P, ακολούθως διολίσθησε ως το “CCC-“, τον ταραγμένο Ιούνιο του 2015, για να ανεβεί στο σημερινό “B-“. Τον μακρινό Μάρτιο 2010, πριν τον αποκλεισμό από τις αγορές και την είσοδο στο πρόγραμμα διάσωσης, η S&P βαθμολογούσε την Ελλάδα με “BBB+”, ενώ τον Ιανουάριο του 2009 η χώρα βρισκόταν στη βαθμίδα του «Α».

Η αναβάθμιση από την S&P θα διευκολύνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει από την αγορά για τα 5ετή ομόλογα ένα επιτόκιο τουλάχιστον μισή μονάδα χαμηλότερο από το αντίστοιχο της έκδοσης του 2014 (4,95%).

Υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύουν στελέχη της αγοράς και τη σημερινή δήλωση κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ):

«Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση (σ.σ.: για την έκδοση ομολόγων). Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η κυβέρνηση θα βρισκόταν μπροστά σε ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα και θα επικρινόταν για αδέξιους χειρισμούς, εάν διέθετε πρόωρα τα ομόλογα με ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο, για να αποδειχθεί ύστερα από λίγες ημέρες ότι η βελτιωμένη βαθμολογία από την S&P θα μπορούσε να επιτρέψει τη διαμόρφωση του κόστους δανεισμού σε χαμηλότερα επίπεδα –γι’ αυτό και το Μαξίμου τονίζει ότι αποκλειστικό κριτήριο είναι η βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Πάντως, η αγορά δείχνει έτοιμη να υποδεχθεί τη νέα έκδοση: η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, που είναι στην πραγματικότητα η τρέχουσα απόδοση του 5ετούς ομολόγου του 2014, βρέθηκε σήμερα πολύ κοντά στο 3,50%.
Αυτή η απόδοση αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό της απόδοσης της νέας έκδοσης 5ετών ομολόγων, καθώς ο κύριος όγκος της έκδοσης θα καλυφθεί από επενδυτές που κατέχουν τα παλιά 5ετή και θα πρέπει να πάρουν ένα μπόνους απόδοσης για να τα ανταλλάξουν με τα νέα 5ετή.

Αδιάφορη η έκθεση ΔΝΤ

Πρέπει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, που είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της S&P είναι επίσης προγραμματισμένη η συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ της νέας έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Από την Ουάσιγκτον, πάντως, δεν αναμένεται κάτι που θα διαφοροποιεί ουσιωδώς τα δεδομένα και θα επηρεάζει –θετικά ή αρνητικά- την… όρεξη της αγοράς για τα 5ετή ομόλογα.

Το Ταμείο επιμένει και στη νέα έκθεση βιωσιμότητας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχει εγκρίνει το Eurogroup και δεν λαμβάνει υπόψη στους υπολογισμούς το κυριότερο μεσοπρόθεσμο μέτρο που… μισοσυμφωνήθηκε στις 15 Ιουνίου, δηλαδή την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων του ESFF, επειδή η διατύπωση στο ανακοινωθέν είναι εντελώς ασαφής (γίνεται λόγος για επιμήκυνση κατά 0-15 χρόνια).

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δεν απασχολούν ιδιαίτερα τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για πενταετή ομόλογα που θα λήγουν το 2022, αφού ως τότε δεν υπάρχουν «βαριές» πληρωμές τόκων, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εξόφληση των νέων ομολόγων, ενώ τα συμφωνημένα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αυτής της περιόδου αποτελούν «εγγύηση» για τους επενδυτές.