Πολιτική

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Αντιπαράθεση γενικών εισηγητών της Αντιπολίτευσης με Θ. Πετραλιά


Με τους γενικούς εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για ένα αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό και άδικο νέο προϋπολογισμό, και τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Θανάση Πετραλιά, να αντιτείνει ότι οι οικονομικοί δείκτες που δείχνουν σημαντική βελτίωση στην οικονομία της χώρας, απορρίπτουν την μικροκομματική τακτική του μηδενισμού, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρώτη συζήτηση του προσχεδίου για το προϋπολογισμό του 2025.

Ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λέει μισές αλήθειες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Μιλάτε για μείωση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να λέτε ότι αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, για αύξηση του εισοδήματος, αποφεύγοντας όμως να αναγνωρίσετε ότι είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ και δίνετε πίνακες με επιλεκτικές ημερομηνίες για τον πληθωρισμό, ο οποίος σωρευτικά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου κατά 20%», σημείωσε ο κ. Βιλιάρδος και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για ένα ακόμα διαχειριστικό προσχέδιο, χωρίς την απαιτούμενη άμεση αλλαγή του χρεοκοπημένου τουριστικού οικονομικού μοντέλου, χωρίς καν ένα όραμα και με τη συνήθη εξάρτηση της οικονομίας μας από την καλλιέργεια του τουρισμού ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια του.

Ακόμα, ο κ. Βιλιάρδος μίλησε για «ανισορροπία των δίδυμων ελλειμμάτων», τονίζοντας ότι «συνεχίζεται, με κυριότερο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο εκτοξεύθηκε πάνω από 22 δις εκ ευρώ στο εξάμηνο του 2024, συρρικνώνοντας ανάλογα το ΑΕΠ», αλλά και για «τεράστιο επενδυτικό κενό, υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις ια αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος και μη ουσιαστική αντιμετώπιση της πραγματικής ανεργίας» ενώ σημείωσε ότι «η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στηρίζεται κυρίως στην υπερ-φορολόγηση».


Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Ανδρέας Βορύλλας, υποστήριξε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025, δεν φαίνεται να υπάρχουν σενάρια λύσεων σε τυχόν γεωπολιτικές αναταράξεις και αυτό το καθιστά ξεπερασμένο».

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάζει την ζημιά ως κέρδος δεν πείθει κανέναν. Εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της την αύξηση των έμμεσων φόρων παρά το ότι λειτουργεί καταστροφικά για τα χαμηλά εισοδήματα», ανέφερε ο κ. Βορύλλας και κατέληξε:.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα προσχέδιο προϋπολογισμού απλής λογιστικής διαχείρισης που προσπαθεί να ανταποκριθεί στους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας. Για εμάς, πρωταρχικός στόχος θα έπρεπε να είναι η οικονομική ανάπτυξη, με αύξηση του πραγματικού πλούτου της χώρας μας μέσω μαζικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, στα δίκτυα ενέργειας και εκμετάλλευση θαλασσίων κοιτασμάτων».

Ο γενικός εισηγητής της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε λόγο για «success story» της κυβέρνησης που απέχει πολύ από την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και της καθημερινότητας των ελλήνων πολιτών».

«Έχουμε πολίτες που δεν κρίνουν πόσο καλά πάει η οικονομία, αλλά πόσο έχει αλλάξει η πραγματική προοπτική τους και γι αυτό η ΝΔ πέφτει πολιτικά, παρά τα όσα λέει περί ανάπτυξης. Για τον κόσμο, δεν είναι μόνο να τους παρουσιάσετε ότι είναι καλύτερα από πέρσι και πρόπερσι, σε ένα κόσμο που αισθάνεται ότι σωστά δεν έχει προσδοκίες για το μέλλον, ότι ζει σε μια άλλη εποχή όπου δεν υπάρχει η ελπίδα της προόδου», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ότι «δεν είπε τίποτα για την έκθεση Ντράγκι, η οποία λέει ότι τα πράγματα στην Ευρώπη πάνε χάλια, ότι έχει υπαρξιακό πρόβλημα και ότι πρέπει να διπλασιαστούν οι επενδύσεις από τα 14% στα 27%».

«Οι επενδύσεις στην ΕΕ είναι στο 14% και εμείς στο 7% και στο 8%. Είναι αυτή προοπτική για να αλλάξει τα δεδομένα; Εσείς λέτε ότι επειδή υπάρχει ανάπτυξη δεν είναι ανάγκη να ανησυχούμε. Θεωρείτε ότι είναι καλό στοιχείο αυτό. Διαφωνείτε με τον κ. Ντράγκ. Το να πας καλύτερα από μια Ευρώπη που πάει χάλια δεν λέει πολλά πράγματα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Δεν έχετε καταλάβει πόσο χαμηλές είναι οι επενδύσεις στο ποσοστό του ΑΕΠ, και αυτό δεν αλλάζει με οριακές αλλαγές αλλά με ένα σοβαρό αναπτυξιακό μοντέλο

Είναι καλός προϋπολογισμός αν θεωρείτε ότι ήταν καλός του 2023, και είναι καλός του 2023 αν θεωρείτε ότι ήταν καλός το 2022.

Είμαστε σε έναν κόσμο από στάσιμες οικονομίες που δεν αλλάζουν τα δεδομένα και με ασταθή πολιτική. Το όλο αφήγημα σας για την πρόοδο ευνοεί και τις στάσιμες οικονομίες και την ασταθή πολιτική και θα το βρείτε μπροστά σας», κατέληξε.

Ο γενικός εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός για το 2025, προβλέπει να έχει πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει μία περίοδο παρατεταμένης λιτότητας που ξεκίνησε το 2022 -και σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ- τα πλεονάσματα αυτά προβλέπεται να παραμείνουν στα ίδια δυσθεώρητα ύψη για όλα τα επόμενα χρόνια».

« Η πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι πολιτική σκληρής λιτότητας που ξεκίνησε στη χώρα μας με τα μνημόνια και σημαίνει ότι το κράτος εισπράττει από τους πολίτες με την μορφή φόρων και εισφορών, περισσότερα έσοδα από εκείνα που δαπανά για τους πολίτες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο στόχος της κυβέρνησης έχει τεθεί ακόμα πιο ψηλά στο 2,5% του ΑΕΠ, με άλλα λόγια διατηρεί πλέον μια σταθερή μνημονιακή πολιτική», είπε.

«Η λιτότητα που επιβάλει η πολιτική των πλεονασμάτων κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, αντίκειται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας και απαγορεύει την αύξηση των δαπανών στην υγεία και στην παιδεία ενώ αποτρέπει την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης. Απορρίπτουμε την ανέξοδη αντικοινωνική, άδικη αντιαναπτυξιακή δομή του προσχεδίου του προϋπολογισμού για τους φόρους», κατέληξε ο κ. Καζαμίας.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού ακολουθεί στις προβλέψεις του τις ίδιες αρχές και παράγει τα ίδια αναμενόμενα αποτελέσματα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό σχέδιο, το οποίο αποτελεί δεσμευτική συνθήκη για την μελλοντική άσκηση οικονομικής πολιτικής της χώρας», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής των Σπαρτιατών, Αθανάσιος Χαλκιάς,.

Όπως είπε, «παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει θετικός εμφανίζεται μειούμενος τα επόμενα έτη υποδεικνύοντας μη ελαστικές παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

«Οι προβλέψεις στηρίζονται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών, ωστόσο τα διαχρονικά στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται το κόστος ζωής των πολιτών και διαμορφώνουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες για την διαβίωση τους», συμπλήρωσε.

 

Απάντηση υφ. Εθνικής Οικονομίας Θανάση Πετραλιά:

Σε παρέμβαση του, και απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για αντιλαϊκό και αντιαναπτυξιακό προσχέδιο, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θανάσης Πετραλιάς αντέτεινε ότι οι οικονομικοί δείκτες που είναι αυξημένοι στη χώρα δείχνουν ότι η χώρα είναι στη σωστή κατεύθυνση και δεν δικαιολογούν μηδενιστικές τακτικές.

Απαντώντας, στις αιτιάσεις περί αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, επεσήμανε ότι «στο σχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις ανισότητες και με τα μέτρα που προβλέπονται μειώνονται σημαντικά το 2024 όλες οι δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ αντίστοιχη μείωση θα υπάρχει και για το 2025».

Έμφαση έδωσε και στο θέμα των επενδύσεων στη χώρα, σημειώνοντας ότι «ενώ το επενδυτικό κενό στην Ευρώπη είναι περίπου στο 21% εμείς ουσιαστικά από το 2019 και μετά καλύψαμε το μισό σε σχέση με την ΕΕ».

«Συμφωνούμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να καλύψουμε, αλλά κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση . Φύγαμε από το 8% στο 15% του ετήσιου προς ΑΕΠ, και καλύψαμε το μισό κενό με την Ευρώπη. Γι αυτό, όπως θα δείτε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αυξάνεται και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά έχουμε και μια σειρά μέτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις και παίρνονται και σημαντικές πρωτοβουλίες για το στεγαστικό», υπογράμμισε ο κ. Πετραλιάς.

Τέλος, ο κ. Πετραλιάς ανέφερε ότι «η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει και άλλο δημοσιονομικό χώρο», ενώ κατέληξε λέγοντας:

« Η Ελλάδα είναι πρώτη στη μείωση του δημόσιου χρέους και από το 186% που ήταν το 2018 έπεσε στο 153% τώρα, δηλαδή πάνω από 30 μονάδες και όταν λέτε ότι αυτό δεν είναι τίποτα, αυτό είναι μηδενισμός. Όταν η Ελλάδα είναι η νούμερο ένα χώρα στο κόσμο που μείωσε το χρέος της δεν μπορεί να λες ότι δεν είναι σημαντική αυτή η μείωση».

Νατάσα Θωμά

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα