Χρηστικά

Πρόστιμα «φωτιά» για όσους δεν κόβουν αποδείξεις


"Τσουχτερά" πρόστιμα πρόκειται να επιβληθούν για τη μη έκδοση αποδείξεων στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπάγονται στον ΦΠΑ, αλλά και για τη μη έκδοση στοιχείων διακίνησης, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Η επιβολή προστίμων θα κινηθεί από 100 εώς και 1000 ευρώ. Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να υπάρξει περιορισμός στην χρήση μετρητών με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής, έτσι λοιπόν το ΥΠΟΙΚ με βάση την παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (Α' 58), θα επιβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ για τη μη εξόφληση από τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, με τη χρήση κάρτας ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Την ίδια ώρα, οι  διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν να αίρεται το επαγγελματικό απόρρητο κατά το φορολογικό έλεγχο. Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο.

Τα πρόσωπα αυτά, υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες όχι μόνο για τις οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογούμενων που διενεργούνται μέσω αυτών. Με απόφασή του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ θα καθορίσει τις κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι θα υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ, χωρίς άλλη διοικητική ενέργεια, πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οι οποίες θα αξιοποιηθούν στην ελεγκτική διαδικασία.

Αναλυτικότερα, με την προσθήκη περιπτώσεων( ιε, ιστ και ιζ ) στο άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τα πρόστιμα προβλέπονται για τις περιπτώσεις: 
 
ιε) δεν εκδίδει λογιστικά αρχεία ή εκδίδει ή λαμβάνει ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ,
 
ιστ) διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης,
 
ιζ) δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010.
 
 
Σύμφωνα με τις παραπάνω περιπτώσεις τα προστιμα που θα επιβάλλονται ανέρχονται στα 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και χίλια 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος στις περιπτώσεις ιε και ιστ της παρ. 1. Στην περίπτωση που καταγραφεί παράβαση στο ιζ της παρ. 1, το πρόστιμο θα ανέλθει στα 100 ευρώ
 
Κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου βρεθεί να μην έχει εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή άλλα φορολογικά στοιχεία ή να έχει εκδώσει ανακριβή φορολογικά στοιχεία και για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο σε κάθε επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία.
 
Οι περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στις οποίες αφορούν τα πρόστιμα αυτά είναι κυρίως τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και οι γιατροί, δύο κατηγορίες επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων οι οποίες δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
 
 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις