Χρηστικά

Πρόστιμα έως 100.000€ και λουκέτο έως 20 μήνες για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές!


Σε εξοντωτικά επίπεδα διαμορφώνονται τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για όσους «πειράζουν» τις ταμειακές μηχανές για να αποκρύπτουν έσοδα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που περιέχει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα ήδη ισχύοντα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται, ενώ πολύμηνα θα είναι πλέον τα «λουκέτα» των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, όσων εκδίδουν αποδείξεις με πειραγμένες ή αδήλωτες ταμειακές μηχανές. Ακόμη, η μη συμπλήρωση των βιβλίων, ισοδυναμεί πλέον με μη τήρηση των βιβλίων που σημαίνει αυστηρότερες κυρώσεις.

Αναλυτικότερα, με τις διατάξεις, που προωθεί το ΥΠΟΙΚ, καθιερώνονται αυστηρά πρόστιμα, έως 100.000 ευρώ(!), καθώς και "λουκέτα" των επαγγελματικών εγκαταστάσεων έως και 20 μήνες!

Ο λόγος της αυστηροποίησης των προστίμων για τις ταμειακές μηχανές είναι η αυξημένη παραβατική συμπεριφορά που έχει παρατηρηθεί από πλήθος οντοτήτων που επικαλούνται την απώλεια των σχετικών αρχείων που διαφυλάσσονται σε ηλεκτρονική μορφή, με αποτέλεσμα τη μη καταχώριση ή και την ανακριβή καταχώριση των παραστατικών πωλήσεων που εκδίδονται με τη χρήση ΦΗΜ στα λογιστικά βιβλία των υπόχρεων οντοτήτων, εξηγεί η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας.

Το βαρύ νέο ποινολόγιο

Σύμφωνα με τροπολογία, που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών, αναστέλλεται η λειτουργία των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. Συγκεκριμένα:

  • όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, στην οποία αφορά ο έλεγχος, από δύο έως δώδεκα μήνες
  • όταν o υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση, που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία  φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών του εγκαταστάσεων από τρεις έως είκοσι μήνες, και επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Ακριβή η… απώλεια βιβλίων

Δεδομένου ότι πολλοί επιχειρηματίες, κατά τους φορολογικούς ελέγχους, επικαλούνται απώλεια φορολογικών βιβλίων ή των ηλεκτρονικών αρχείων των ταμειακών μηχανών, προβλέπονται ακόμη βαρύτερα πρόστιμα.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται πρόστιμα που φτάνουν στο 15% των εσόδων της επιχείρησης για κάθε έτος, όπου διαπιστώνεται παράβαση, με ελάχιστο ποσό ανά έτος τα 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

Μάλιστα, εάν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τρία τελευταία χρόνια, το πρόστιμο είναι κατ΄ ελάχιστον 30.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα για τα απογραφικά και τα διπλογραφικά βιβλία.

Με άλλες διατάξεις προβλέπεται ότι η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού, εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι παραβιάζει κατά οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του ή έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

Ποια είναι τα ισχύοντα πρόστιμα για τις «πειραγμένες ταμειακές μηχανές

Τα πρόστιμα που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, για τις παρανομίες επί των ταμειακών μηχανών και τα οποία θα αλλάξουν είναι τα ακόλουθα:

  • Όποιος παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών τιμωρείται με πρόστιμο που ανέρχεται σε 5.000, 10.000, 20.000 ευρώ, για κάθε παράβαση, κατά περίπτωση και ως εξής: πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης και είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ σε περίπτωση που υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και λογισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα.
  • Όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο.
  • Όποιος εκδίδει δελτία και αποδείξεις από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών - Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.). Το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο.
     
Διαβαστε επισης