Στην οριζόντια εξωδικαστική ρύθμιση χρεών (δάνεια, οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικές οφειλές, χρέη σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού βασίζεται ο νέος πτωχευτικός νόμος ιδιωτών, τον οποίο γράφουν κυβέρνηση και τράπεζες και θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.
Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και ρύθμιση που προβλέπει την επιδότηση της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου από το κράτος για τα πλέον, όμως, ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά.
«Ψαλίδι» θα υπάρξει και στα όρια της αξίας της κατοικίας που θα προστατεύεται μέσω της κρατικής επιδότησης, με τις πληροφορίες της εφημερίδας να αναφέρουν ότι η αξία θα περιοριστεί στα 100.000 ευρώ.
Πίεση προς τους δανειολήπτες για να επιλέξουν την εξωδικαστική ρύθμιση μέσω της πλατφόρμας και όχι τα δικαστήρια θα ασκήσει η κατάργηση της δυνατότητας που δίνει σήμερα ο νόμος στον δικαστή να αποφασίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.
Σε ο,τι αφορά την κρατική επιδότηση της δόσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κονδύλι ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη συγκεκριμένη κατηγορία -των πλέον ασθενέστερων οικονομικά- προκύπτουν με βάση τους άξονες των πλέον ασθενέστερων προκύπτουν με βάση τους άξονες των εύλογων δαπανών διαβίωσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και κυμαίνονται από τα 8.180 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ένα άτομο έως τα 24.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.
Η κυβέρνηση πιέζει το ελάχιστο εισόδημα -αυτό του μονοπρόσωπου νοικοκυριού- να αυξηθεί κοντά στα 10.000 ευρώ, ωστόσο αυτό θα κριθεί στις διαβουλεύσεις και με τους δανειστές.
Το Δημόσιο αναμένεται να καταβάλλει το 1/3 της μηνιαίας δόσης του δανείου -το οποίο πρέπει να είναι συνδεδεμένο μόνο με την πρώτη κατοικία- και το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ το μήνα.